miercuri, 8 decembrie 2010

TRICK OR TREAT?


TRICK OR TREAT?

Pe 31 octombrie, în fiecare an, se marchează Halloween-ul , o sărbătoare de pe vremea vechilor celţi, când, conform tradiţiei lor, se celebra Anul Nou. Poporul celt credea că pe această dată toate legile timpului şi ale spaţiului se anulează, permiţând astfel tuturor spiritelor să se întoarcă printre cei vii.
Costumele tradiţionale purtate de Halloween sunt foarte diversificate, acestea întruchipând monştrii, fantome, vrăjitoare şi diavoli. Legenda spune că aceste costume sunt purtate pentru a speria toţi demonii.
Vrăjitoare călare pe mătură, cu pălării ascuţite şi mantii fluturând, vampiri, fantome şi alte apariţii din filmele de groază au coborât printre noi, dornici să ne vorbească despre Halloween şi nu numai…
Era un grup de elevi din clasa a III a A, care coordonaţi de înv. Georgeta Radu şi prof. Ramona Velicu, s-au pregătit cu placere şi seriozitate pentru a marca aceasta sarbatoare. Unii au scobit dovleci pentru a face sperietori…alţii au realizat desene sau compuneri specifice temei propuse. Cu aceste “creaţii” am realizat o mică expoziţie pentru a-i încânta pe colegii lor şi cadrele didactice din şcoală. Apoi…a urmat partea cea mai frumoasă şi mai aşteptată de cei mici…colindul.
Trick or Treat?” au cantat ei, într-un cadru haios,din care nu au lipsit celebrii bostani, pe care i-au purtat în mâini pe toată durata activităţii. Feţişoare vesele şi emoţionate abia mai respirau sub măşti (din când în când, un vrăjitor îşi ridică masca şi mai trage cu sete o gură de aer în piept, dar s-a încăpăţânat să o ţină pe fată până la final).
Păcăleală sau dulciuri” au spus prin fiecare birou sau sală de clasă din şcoală, ameninţând că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă şi “spiritele rele“ îi vor da roată. Bineînţeles că au fost răsplătiţi cu dulciuri si nu numai…
La final, au primit diplome personalizate pentru a-şi aminti mereu de această zi.
Copiilor le place Halloween-ul fiindcă:”e sărbătoarea monştrilor”, “toţi copiii se costumează şi ne distrăm”, “nu ne mai recunoaşte doamna”, “mâncăm bomboane şi ne jucăm“.
Ideea nu este să preluăm această sărbătoare Americană, însă copiii au făcut primii lor paşi în învăţarea limbii engleze şi,sărbătorind Halloween-ul învaţă ceva şi despre cultura Americană.
HAPPY HALLOWEEN !
Prof. Ramona Velicu

Niciun comentariu: