miercuri, 8 decembrie 2010

Interviu!!

Interviu cu doamna director a Şcolii Săruleşti, Nicoleta Stancu.

Este pregătită şcoala Săruleşti pentru iarna ce stă să vină? În ce conditii?

Deşi ne bucurăm încă de această toamnă prelungită, iarna se apropie cu paşi repezi şi în acest moment pot spune că într-adevăr, şcolile din comuna Săruleşti sunt pregătite să-şi întâmpine cu "căldură" atât elevii, cât şi cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea aici. Am achiziţionat 6t ţiţei şi 30t de lemne, centrala funcţionează la parametrii optimi, instalaţiile sunt verificate şi sobele sunt pregătite, prin urmare iarna ne gaseşte pregătiţi.

Mulţi dintre cetăţenii comunei au auzit de programul after-school al şcolii dar nu ştiu despre ce este vorba. Ne puteţi detalia?

De-a lungul timpului, cadrele didactice din Şcoala Săruleşti au iniţiat o serie de programe şi proiecte menite să vină în sprijinul elevilor. Proiectul "Şcoală după şcoală" s-a demarat la începutul lunii octombrie şi se adresează acelor elevi care au nevoie de o atenţie sporită din partea cadrelor didactice deoarece fie provin din familii cu situaţii sociale precare, fie sunt supuşi riscului abandonului şcolar, dar şi acelor elevi care doresc să aprofundeze cunoştinţele acumulate la clasă în timpul orelor de curs. Deasemenea, proiectul se adresează şi părinţilor, aceştia fiind invitaţi să participe la o serie de şedinţe de consiliere menite să stabilească şi să consolideze relaţia şcoală-familie. Programul începe imediat după finalizarea ultimei ore de curs, durează maxim trei ore, timp în care elevii iau parte la o serie de activităţi recreative, servesc o gustare şi sunt ajutaţi să-şi pregătească temele pentru a doua zi. Pe această cale, invit părinţii care sunt nominalizaţi să participe la activităţile de consiliere, să vină la şcoală, să discute cu cadrele didactice responsabile şi să găsim împreună soluţii pentru rezolvarea tuturor problemelor întâmpinate atât în şcoală, cât şi acasă.

Care este situaţia şcolii dumneavoastra la capitolul cadre didactice?

În acest an şcolar, 2010-2011, Şcoala Săruleşti şi-a deschis porţile având la catedre 31 de cadre didactice, dintre care 23 calificate şi 8 în curs de calificare. Consider că este un procent bun, având în vedere că este o şcoală situată în mediul rural şi că dascălii sunt, în mare parte, navetişti.

Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă, în prezent, Şcoala Săruleşti?

Problema cea mai gravă a fost de-a lungul timpului şi continuă să ramână, abandonul şcolar. Copiii proveniti din randul etniei rrome frecventează şcoala în general până în jurul vârstei de 12 ani apoi, datorită tradiţiilor, fie se căsătoresc, fie pleacă din localitate renunţând astfel la cursuri. Este motivul pentru care an de an încercăm să implicăm aceşti copii în proiecte menite să-i aducă la şcoală dar mai ales să-i motiveze să rămână cel puţin până la finalizarea ciclului gimnazial.

Din punctul dumneavoastră de vedere, cât de justificat este, în prezent, salariul unui profesor?

Salariile sunt, la acest moment, o problemă nu numai în sistemul de învăţământ, însă dascălii au fost întotdeauna defavorizaţi. Consider că cei ce aleg să devină dascăli, o fac nu pentru motivaţia financiară, ci pentru menirea pe care o au, aceea de a se dărui profesiei alese . Şcoala Săruleşti se mândreşte cu astfel de dascăli, oameni care în timp, prin muncă şi dăruire, au reuşit să modeleze adevărate caractere deschizându-le calea către noi orizonturi. Aceşti copii cu o nouă viziune despre viaţa şi despre societatea în care trăiesc sunt cei ce poate vor reusi să aducă un spirit nou acestei comunităţi.

Ionuţ Udescu

Niciun comentariu: