miercuri, 8 decembrie 2010

PRIMA GRĂDINIŢĂ BILINGVĂ DIN ROMÂNIA

PRIMA GRĂDINIŢĂ BILINGVĂ DIN ROMÂNIA

 
În anul 2004 apare o ocazie extraordinară pentru o proaspătă studentă la Colegiul Credis ,şi anume, înfinţarea unei grupe de grădiniţă bilingvă în localitatea Săruleşti.
Ca orice început a pornit cu paşi mici si cu multe emoţii însă deschiderea părinţilor şi entuziasmul copiilor au făcut ca totul să pară mult mai uşor şi cu timpul să capăt încredere în mine şi mai ales în ei.
Cei 20 de copii beneficiari ai proiectului aveau vărste cuprinse între 3 şi 6 ani şi multi dintre ei nu erau vorbitori de limba română. În anul ce urma cei de 6-7 ani urmau a fi înscrişi la şcoală însă performanţele lor şcolare riscau a fi inexistente chiar, deoarece procesul educativ se desfăşura într-o limbă necunoscută lor iar mediul şcolii era complet străin.
Deşi locaţia a fost schimbată la puţin timp după începerea anului şcolar, lucrurile au continuat pe un făgaş bun iar copiii au urmat cursurile învăţământului preşcolar pentru prima dată în România, în limba lor maternă.
În acest moment primii preşcolari ai grupei bilingve de grădiniţă sunt în clasa a VIa şi au avut rezultate şcolare bune pe parcursul acestor ani.
În ceea ce priveşte comunitatea de rromi din Săruleşti şi impactul acestui proiect,asupra comunităţii pot spune că m-a surpins plăcut , deoarece am realizat cât de mult îşi doreau adulţii ca şi copiii lor să frecventeze şcoala, deşi există o serie de cauze sociale, economice, culturale şi sistematice care au ca urmări abandonul şcolar.
În ciuda tuturor piedicilor lingvistice, a lipsei de suport educativ în familie,a situaţiei economice precare şi uneori a discriminării, copiii rromi au reuşit, reuşesc şi vor reuşi în continuare să absolve învăţământul gimnazial obligatoriu şi chiar să stabileasca relaţii strânse de prietenie cu elevii colegi majoritari.
Tot ce mai pot spune despre acest proiect este că sunt mândra că am luat parte la această premieră şi sunt mandră de etnia mea.


Profesor: Gheorghe Irina

Niciun comentariu: