miercuri, 8 decembrie 2010

„Viitorul vreau să mi-l fac singur!”

' Mi-a plăcut în gimnaziu şi mi-am dorit să urmez studiile în profilul servicii la liceu, neavând susţinere din partea părinţilor şi presiunea comunităţii m-a făcut să mă căsătoresc contrar dorinţelor mele şi am fost nevoit să renunţ la studii” a declarat un tânăr rom ce a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Nu de multe ori ni s-a întâmplat ca atunci cînd eram copii sau adolescenţi să ne dorim să fim şi noi „oameni mari”, văzând prin ochii de copii totul în roz, exista vremea când ne rugam să terminăm cât mai repede şcoala şi să ne vedem şi noi la volanul unei masini sau să stăm confortabil în fotoliul unui birou.
Realitatea însă devine mult prea dură cu trecerea anilor şi un număr foarte mare de copii abandonează şcoala încercând să-şi ajute familia să supravieţuiască. Pentru mulţi însă, problemele existenţiale îi fac să recurgă la metode infracţionale în goana după bani. Putem spune despre aceştia că intră în rândul copiilor care, de cele mai multe ori, nu au nici un viitor.
Din cauza sărăciei, lipsei banilor de zi cu zi, teribilismul sau chiar şi inconştienţa părinţilor, sunt copii care nu reuşesc să termine nici măcar ciclul gimnazial, nu mai vorbim de terminarea unui liceu sau înscrierea în cadrul unei universităţi. Aceste probleme sunt din ce în ce mai dese în comunitate şi mai ales în rândul romilor.
În cazul romilor, lipsa de educaţie, de informare, precum şi căsătoria acestora la vârste foarte fragede duc la abandonul scolar.
Am terminat liceul, vreau să mă înscriu la o facultate şi să fac şcoala de şoferi pentru a-mi obţine permisul, pentru asta am nevoie de bani şi sincer nu vreau să mai apelez la părintii mei, mofturile şi viitorul vreau să mi le fac singur. În condiţiile în care mai am un frate la liceu, m-am gândit că eforturile financiare ale părinţilor mei vor fii imense în a mă ţine şi într-o facultate. Pe lângă taxele de şcolariazare sunt şi multe alte cheltuieli indirecte, nu am vrut sa-mi împovărez părintii. M-au ajutat pana acum şi m-au susţinut financiar cum au putut, acum vreau să-i răsplătesc şi eu într-un fel şi vreau să fie mândrii de mine.
De 3 luni de zile sunt în căutarea unui loc de muncă. În perioada aceasta am avut job-uri sezoniere, fapt ce mă nemulţumeşte. Îmi doresc ceva stabil, nu sezonier şi astfel mă aflu în căutări. Am fost prezent la diverse târguri de job-uri şi cu ajutorul echipei RECL am aplicat cv-uri pe site-uri de recrutare la peste 50 de companii. Am avut noroc şi una din ele m-a contactat, acum sper să mă şi angajeze.” ne-a declarat Lupoae Florian, proaspăt absolvent al Grupului Şcolar Agricol Fundulea.
Privind aceste cazuri vedem clar ce reprezintă terminarea studiilor şi vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluziile, totodată venim şi cu o intrebare: Consideraţi că studiile au un rol major în integrare şi ocuparea forţei de muncă?
Vă aşteptăm răspunsurile pe adresa de mail: sarulestiazi@yahoo.com
sau pe blogul nostru http://sarulestinews.blogspot.com.
Dan Vasile

Recensământ agricol în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011

UPDATE:
"Recensămantul a inceput, începand cu data de 8 dec. 2010 recenzorii au ieşit pe teren trecand pe la porţile oamenilor pentru a colecta datele statistice."

România va efectua, începând din decembrie 2010 şi până în ianuarie 2011 un nou recensamant agricol, prin reactualizarea datelor privind suprafeţele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigaţii, numărul producătorilor agricoli şi nivelul de dotare al fermelor. Conform normelor Uniunii Europene, în domeniul statistic, fiecare stat membru trebuie sa efectueze un recensământ general agricol odată la zece ani. La recensământul general agricol sunt înregistrate toate unităţile agricole, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare.
De recensământ se vor ocupa echipele de recenzori din cadrul primăriei Săruleşti şi vor lua legătura cu fiecare cetăţean al comunei Săruleşti.

Bal la curtea regelui

Cu această temă a început anul acesta balul bobocilor organizat de clasele a XII-a ale liceului din Fundulea având ca temă balurile regeşti din timpurile demult apuse. Deschiderea festivităţii a fost făcută cu un moment artistic excepţional al ansamblului folcloric Valea Mostiştei din Săruleşti şi defilarea participanţilor în ţinute vestimentare demne de o curte împărătească. O noutate a reprezentat implicarea mediului de afaceri şi a primăriei din Săruleşti, care au decis să sponsorizeze organizarea balului, dat fiind faptul că numărul „bobocilor” din Săruleşti, ce au participat în cursa pentru titlul de „miss si mister”, a fost în creştere comparativ cu anii anteriori, precum şi a elevilor mai mari ce s-au implicat activ în organizare.
Pentru amuzamentul spectatorilor aflaţi în număr surprinzător de mare, copii au organizat prezentări de modă, scenete umoristice, karaoke şi tot felul de probe care mai de care mai amuzante.
Şi bineînţeles că nu toată lumea a putut fi mulţumită. Au fost cateva persoane care s-au plans de proasta organizare a clubului în care s-a desfăşurat evenimentul , cum ar fi: locuri de parcare insuficiente, aglomeraţie foarte mare (balul nu a putut fi urmărit de multe persoane datorită îmbulzelii din jurul ringului de dans), taxa de intrare şi preţurile de la bar destul de mari pentru bugetele unora şi nu în ultimul rând, sonorizarea proastă.
În rest, nimeni nu a avut nimic de comentat la adresa participanţilor şi a elevilor implicaţi în organizare, demonstrând că se pot descurca şi in conditii mai dificile.
Le dorim bobocilor mult succes în drumul pe care îl vor urma în cei 4 ani de liceu şi felicitări caştigătorilor!
Dan Vasile

DJ 303 în linie dreaptă

UPDATE:
"Sectorul de drum Săruleşti-Sat - Valea Argovei a fost asfaltat in proporţie de 80%, iar la ora actuală drumul dintre Săruleşti-Gară si Sănduliţa a fost complet decopertat şi a fost acoperit cu piatra."

Drumul judeţean 303 pe tronsonul Mănăstirea – Călăreţi a intrat anul acesta în reabilitare, fapt foarte îmbucurător pentru şoferii din zonă. Lucrarea este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial „REGIO” şi are ca termen de finalizare anul 2013.
În momentul în care şoferii noştrii au vazut acest termen, au suferit un şoc gândindu-se la starea deplorabilă a drumului care arată mai degrabă ca după război, având adevărate cratere în el, fapt ce făcea parcurgerea drumului o adevărată aventură.
Am fost şi noi curioşi să vedem cum decurg lucrările şi am dat o raită până în localitatea Valea Argovei. Am avut placuta surpriză să constatăm că de acolo până în satul Coţofanca este deja asfaltat, iar din dreptul localităţii Gurbăneşti până în Săruleşti Sat, lucrătorii au decopertat asfaltul şi au început să toarne piatra, proces premergător asfaltării.
De la sfârşitul lunii Octombrie, compania care se ocupă de reabilitare, a început decopertarea asfaltului din Sănduliţa spre Săruleşti Gară şi se merge relativ mai bine decât pe asfaltul plin de gropi.
Dacă până în iarna anului 2009, drumul îţi permitea să ruzlezi cu o viteză de 80-90 km/h, în condiţiile actuale drumul nu poate fi parcurs cu o viteză mai mare de 40 km/h, decât dacă eşti deţinătorul unui offroad ce-ti poate permite să creşti viteza.
Recomandăm şoferilor care circulă în relaţia Săruleşti-Gară – Sănduliţa, să conducă cu prudenţă, deoarece pe anumite sectoare din drum se circulă pe o singură bandă şi astfel, drumul este plin de capcane mai ales pe timpul nopţii, când există un risc mai ridicat al producerii de accidente.
Dan Vasile

Victorie importantă a echipei din Săruleşti, la Lehliu!

Victorie importantă a echipei din Săruleşti, la Lehliu!

Sâmbătă, 20 noiembrie 2010, s-au disputat jocurile restante din Liga a 4-a, Seria B, şi anume, Speranţa Plumbuita – Viitorul Dâlga şi Victoria Lehliu – Dinamo Săruleşti.
Echipa comunei Săruleşti s-a deplasat la Lehliu-Gară cu o dorinţă mare de victorie, jucătorii fiind constrânşi însă şi de poziţia în clasament, locul 10 înaintea disputării partidei. Formaţia comunei noastre venea cu moralul destul de scăzut după înfrângerea de la Ileana, scor 0-1, în timp ce echipa oraşului Lehliu obţinuse o victorie la limită în faţa echipei din Plumbuita, 5-4.
Meciul de sâmbătă s-a terminat cu victoria echipei Dinamo Săruleşti chiar pe terenul echipei din Lehliu, scorul final fiind 4-3. Astfel, formaţia noastră a acumulat 16 puncte şi a urcat pe poziţia a 7-a în clasament. Aceasta a fost ultima etapă din acest an, returul urmând să înceapă în primăvară.
Pe locul 2 ... la Fair-Play!
Într-un clasament cu cele mai cinstite echipe, Săruleşti ocupă locul 2, după Steaua Lupşanu, ceea ce denota ca baieţii noştri s-au comportat demn şi au respectat aşa cum se cuvine regulile jocului de fotbal.
Ionuţ Udescu

Interviu!!

Interviu cu doamna director a Şcolii Săruleşti, Nicoleta Stancu.

Este pregătită şcoala Săruleşti pentru iarna ce stă să vină? În ce conditii?

Deşi ne bucurăm încă de această toamnă prelungită, iarna se apropie cu paşi repezi şi în acest moment pot spune că într-adevăr, şcolile din comuna Săruleşti sunt pregătite să-şi întâmpine cu "căldură" atât elevii, cât şi cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea aici. Am achiziţionat 6t ţiţei şi 30t de lemne, centrala funcţionează la parametrii optimi, instalaţiile sunt verificate şi sobele sunt pregătite, prin urmare iarna ne gaseşte pregătiţi.

Mulţi dintre cetăţenii comunei au auzit de programul after-school al şcolii dar nu ştiu despre ce este vorba. Ne puteţi detalia?

De-a lungul timpului, cadrele didactice din Şcoala Săruleşti au iniţiat o serie de programe şi proiecte menite să vină în sprijinul elevilor. Proiectul "Şcoală după şcoală" s-a demarat la începutul lunii octombrie şi se adresează acelor elevi care au nevoie de o atenţie sporită din partea cadrelor didactice deoarece fie provin din familii cu situaţii sociale precare, fie sunt supuşi riscului abandonului şcolar, dar şi acelor elevi care doresc să aprofundeze cunoştinţele acumulate la clasă în timpul orelor de curs. Deasemenea, proiectul se adresează şi părinţilor, aceştia fiind invitaţi să participe la o serie de şedinţe de consiliere menite să stabilească şi să consolideze relaţia şcoală-familie. Programul începe imediat după finalizarea ultimei ore de curs, durează maxim trei ore, timp în care elevii iau parte la o serie de activităţi recreative, servesc o gustare şi sunt ajutaţi să-şi pregătească temele pentru a doua zi. Pe această cale, invit părinţii care sunt nominalizaţi să participe la activităţile de consiliere, să vină la şcoală, să discute cu cadrele didactice responsabile şi să găsim împreună soluţii pentru rezolvarea tuturor problemelor întâmpinate atât în şcoală, cât şi acasă.

Care este situaţia şcolii dumneavoastra la capitolul cadre didactice?

În acest an şcolar, 2010-2011, Şcoala Săruleşti şi-a deschis porţile având la catedre 31 de cadre didactice, dintre care 23 calificate şi 8 în curs de calificare. Consider că este un procent bun, având în vedere că este o şcoală situată în mediul rural şi că dascălii sunt, în mare parte, navetişti.

Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă, în prezent, Şcoala Săruleşti?

Problema cea mai gravă a fost de-a lungul timpului şi continuă să ramână, abandonul şcolar. Copiii proveniti din randul etniei rrome frecventează şcoala în general până în jurul vârstei de 12 ani apoi, datorită tradiţiilor, fie se căsătoresc, fie pleacă din localitate renunţând astfel la cursuri. Este motivul pentru care an de an încercăm să implicăm aceşti copii în proiecte menite să-i aducă la şcoală dar mai ales să-i motiveze să rămână cel puţin până la finalizarea ciclului gimnazial.

Din punctul dumneavoastră de vedere, cât de justificat este, în prezent, salariul unui profesor?

Salariile sunt, la acest moment, o problemă nu numai în sistemul de învăţământ, însă dascălii au fost întotdeauna defavorizaţi. Consider că cei ce aleg să devină dascăli, o fac nu pentru motivaţia financiară, ci pentru menirea pe care o au, aceea de a se dărui profesiei alese . Şcoala Săruleşti se mândreşte cu astfel de dascăli, oameni care în timp, prin muncă şi dăruire, au reuşit să modeleze adevărate caractere deschizându-le calea către noi orizonturi. Aceşti copii cu o nouă viziune despre viaţa şi despre societatea în care trăiesc sunt cei ce poate vor reusi să aducă un spirit nou acestei comunităţi.

Ionuţ Udescu

PRIMA GRĂDINIŢĂ BILINGVĂ DIN ROMÂNIA

PRIMA GRĂDINIŢĂ BILINGVĂ DIN ROMÂNIA

 
În anul 2004 apare o ocazie extraordinară pentru o proaspătă studentă la Colegiul Credis ,şi anume, înfinţarea unei grupe de grădiniţă bilingvă în localitatea Săruleşti.
Ca orice început a pornit cu paşi mici si cu multe emoţii însă deschiderea părinţilor şi entuziasmul copiilor au făcut ca totul să pară mult mai uşor şi cu timpul să capăt încredere în mine şi mai ales în ei.
Cei 20 de copii beneficiari ai proiectului aveau vărste cuprinse între 3 şi 6 ani şi multi dintre ei nu erau vorbitori de limba română. În anul ce urma cei de 6-7 ani urmau a fi înscrişi la şcoală însă performanţele lor şcolare riscau a fi inexistente chiar, deoarece procesul educativ se desfăşura într-o limbă necunoscută lor iar mediul şcolii era complet străin.
Deşi locaţia a fost schimbată la puţin timp după începerea anului şcolar, lucrurile au continuat pe un făgaş bun iar copiii au urmat cursurile învăţământului preşcolar pentru prima dată în România, în limba lor maternă.
În acest moment primii preşcolari ai grupei bilingve de grădiniţă sunt în clasa a VIa şi au avut rezultate şcolare bune pe parcursul acestor ani.
În ceea ce priveşte comunitatea de rromi din Săruleşti şi impactul acestui proiect,asupra comunităţii pot spune că m-a surpins plăcut , deoarece am realizat cât de mult îşi doreau adulţii ca şi copiii lor să frecventeze şcoala, deşi există o serie de cauze sociale, economice, culturale şi sistematice care au ca urmări abandonul şcolar.
În ciuda tuturor piedicilor lingvistice, a lipsei de suport educativ în familie,a situaţiei economice precare şi uneori a discriminării, copiii rromi au reuşit, reuşesc şi vor reuşi în continuare să absolve învăţământul gimnazial obligatoriu şi chiar să stabileasca relaţii strânse de prietenie cu elevii colegi majoritari.
Tot ce mai pot spune despre acest proiect este că sunt mândra că am luat parte la această premieră şi sunt mandră de etnia mea.


Profesor: Gheorghe Irina

Excursie la munte pentru copii activi ai comunei

Pentru copii care fac parte din ansamblul de dansuri, pentru copii care au participat la strângerea gunoaielor pe străzi şi până la urmă şi pentru alţi copii , primăria Săruleşti împreună cu Şcoala Generală au organizat o excursie la munte într-o zonă extrem de atractivă, în localitatea Cernea de lângă Bran.
Datorită faptului că resursele au fost destul de modeste, ele provenind din donaţii, sponsorizări, contribuţii personale şi contribuţiile părinţilor, cazarea s-a asigurat într-o tabără şcolară din Şirnea.
Dincolo de aspectele tehnice, cazare, masă, transport, restul programului gândit de organizatori a urmărit să valorifice potenţialul turistic local existent, să ofere copiilor posibilitatea de a vizita peştera Dâmbovicioarei, Cheile Dâmbovicioarei, o fermă de struţi si alte trasee turistice întâlnite (Braşov, Poiana Braşov şi alte locuri). La focul de tabără organizat pe lângă copii, profesori şi invitaţi, a mai participat şi gazda noastră deosebită care a adăugat la programul artistic pregătit, o contribuţie proprie reprezentând 2 cântece de tabăra pe care copii şi le-au însuşit imediat.

Conform declaraţiilor participanţilor, activitatea a fost una extrem de reuşită, şi-a atins scopul şi credem că în continuare copii vor susţine iniţiativele la care vor fii invitaţi să participe, vor mai atrage şi alţi colegi, deoarece importanţa protejării mediului înconjurător trebuie sa ne preocupe pe toţi. Viitoarea acţiune la care vor participa, se va desfasura luni în comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi, unde membrii clubului de ecologizare din şcoală vor participa la o acţiune de împădurire.
Suntem siguri că se vor oferii în mod voluntar foarte mulţi copii şi tineri, dar din păcate nu vor putea participa decât un număr limitat la capacitatea de transport existentă. Participarea la asemenea activităţi, constituie o altă formă de educaţie pe care şcoala şi primăria Săruleşti le promoveaza şi le susţin considerându-le foarte importante. În cadrul taberei organizate, s-a demonstrat faptul că parteneriatul şcoală - comuniate - Administraţie Locală, este unul real, eficient şi în acest fel, resursele comunei existente pot fii folosite într-un mod extrem de eficient.
Nicolae Ghedzira

Razie de amploare în Săruleşti-Gară!


Razie de amploare în Săruleşti-Gară!

Miercuri, 17 noiembrie 2010, în Săruleşti-Gară a avut loc o razie de amploare cu sute de poliţişti. Zeci de locuitori ai comunei s-au trezit dimineaţa la prima oră cu oamenii legii la uşă. Motivul pentru care jandarmii şi luptătorii DIAS au descins a fost percheziţionarea unor locuinţe unde erau depozitate deşeuri de fier. Deasemenea, au fost debranşate 14 locuinţe care primeau curent ilegal.
"Suntem în derularea activităţii cu echipaje de la Enel întrucât 80% din imobilele care sunt în această zonă sunt conectate incorect la reţelele de tensiune. Urmează să degrevăm arterele şi căile de comunicaţie de fierul vechi şi alte materiale şi depozite în care noi nu putem să intervenim în niciun mod operativ", a declarat Vasile Mărgineanu, şef IJP Călăraşi pentru postul de televiziune Realitatea TV.

La ora 8.00 dimineaţa, primarul comunei Săruleşti, dl Nicolae Ghedzira a fost anunţat de desfăşurarea acestei actţuni şi împreuna cu forţele de ordine, acesta s-a prezentat în comunitatea de romi căldărari încercând evitarea unui posibil conflict deschis.
Acesta ne-a declarat: „Acţiunea în sine este foarte importantă pentru restabilirea ordinii şi liniştei publice, era aşteptată de mult şi ultimele evenimente generate de comunitatea de romi au urgentat realizarea sa. După forţa dispozitivului implicat s-a dovedit că această actiune s-a organizat cu seriozitate şi a urmărit să identifice şi să reţină persoanele urmărite general care se ascund aici, să identifice furturile de energie şi, deasemenea, să identifice şi să recupereze diverse obiecte furate şi ascunse în comunitate.
Din păcate, procuratura Lehliu nu a emis decât 11 mandate de percheziţie, care au limitat accesul poliţiştilor în curţile cetăţenilor romi. La modul general, acţiunea a fost reuşită, în primul rând datorită faptului că s-a demolat un mit existent legat de faptul că poliţia nu va mai intervenii în forţă în comunitatea de romi căldărari pentru a restabili liniştea şi ordinea în comună.
Iată că această acţiune confirmă faptul că mai devreme sau mai târziu legea se aplică şi la Săruleşti. Sunt însă şi aspecte pe care nu vreau sa le comentez, ele ţinând de strategia de desfăşurare a acestei acţiuni, aspecte care diminuează parţial din efectul pozitiv al acestei iniţiative."

TRICK OR TREAT?


TRICK OR TREAT?

Pe 31 octombrie, în fiecare an, se marchează Halloween-ul , o sărbătoare de pe vremea vechilor celţi, când, conform tradiţiei lor, se celebra Anul Nou. Poporul celt credea că pe această dată toate legile timpului şi ale spaţiului se anulează, permiţând astfel tuturor spiritelor să se întoarcă printre cei vii.
Costumele tradiţionale purtate de Halloween sunt foarte diversificate, acestea întruchipând monştrii, fantome, vrăjitoare şi diavoli. Legenda spune că aceste costume sunt purtate pentru a speria toţi demonii.
Vrăjitoare călare pe mătură, cu pălării ascuţite şi mantii fluturând, vampiri, fantome şi alte apariţii din filmele de groază au coborât printre noi, dornici să ne vorbească despre Halloween şi nu numai…
Era un grup de elevi din clasa a III a A, care coordonaţi de înv. Georgeta Radu şi prof. Ramona Velicu, s-au pregătit cu placere şi seriozitate pentru a marca aceasta sarbatoare. Unii au scobit dovleci pentru a face sperietori…alţii au realizat desene sau compuneri specifice temei propuse. Cu aceste “creaţii” am realizat o mică expoziţie pentru a-i încânta pe colegii lor şi cadrele didactice din şcoală. Apoi…a urmat partea cea mai frumoasă şi mai aşteptată de cei mici…colindul.
Trick or Treat?” au cantat ei, într-un cadru haios,din care nu au lipsit celebrii bostani, pe care i-au purtat în mâini pe toată durata activităţii. Feţişoare vesele şi emoţionate abia mai respirau sub măşti (din când în când, un vrăjitor îşi ridică masca şi mai trage cu sete o gură de aer în piept, dar s-a încăpăţânat să o ţină pe fată până la final).
Păcăleală sau dulciuri” au spus prin fiecare birou sau sală de clasă din şcoală, ameninţând că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă şi “spiritele rele“ îi vor da roată. Bineînţeles că au fost răsplătiţi cu dulciuri si nu numai…
La final, au primit diplome personalizate pentru a-şi aminti mereu de această zi.
Copiilor le place Halloween-ul fiindcă:”e sărbătoarea monştrilor”, “toţi copiii se costumează şi ne distrăm”, “nu ne mai recunoaşte doamna”, “mâncăm bomboane şi ne jucăm“.
Ideea nu este să preluăm această sărbătoare Americană, însă copiii au făcut primii lor paşi în învăţarea limbii engleze şi,sărbătorind Halloween-ul învaţă ceva şi despre cultura Americană.
HAPPY HALLOWEEN !
Prof. Ramona Velicu

Centrul de prevenire a abandonului şcolar, Săruleşti

Centrul de prevenire a abandonului şcolar, Săruleşti

Din luna august, în satul Săruleşti Gară, s-a deschis un centru pentru copiii cu risc crescut de abandon şcolar. Centrul asigură accesul la educaţie pentru un număr de 22 de copii predispuşi la abandonul şcolar, sub îndrumarea a patru specialişti ( terapeut ocupaţional, psiholog, asistent social, psihopedagog) şi a coordonatorului regional.Specialiştii din cadrul centrului furnizează servicii gratuite de educaţie, servicii pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, de consiliere şi orientare şcolara, servicii de recuperare şi terapie, educaţie sanitară, consiliere psihologică şi socială pentru copil şi familie. Fiecare copil beneficiază de o evaluare iniţială psihologică, psihopedagogică, socială, ocupaţională în urma căreia se stabileşte un plan individualizat de intervenţie. Activităţile derulate cu copiii, au un impact mare asupra lor, procesul de socializare fiind îmbunătăţit, performanţele şcolare au crescut, dorinta lor de a se implica în activităţile extraşcolare este din ce în ce mai mare.
Serviciile oferite, urmăresc să crească şansele pentru copii, de a se integra în învăţământul de masă şi de a absolvi ciclul gimnazial, să crească gradul de conştientizare a necesităţii şi importanţei educaţiei în dezvoltarea lor.

A început campania de vaccinare impotriva gripei sezoniere

A început campania de vaccinare
impotriva gripei sezoniere

Cabinetele medicale din Săruleşti-Gară şi Sănduliţa au primit dozele de vaccin antigripal solicitate. Vaccinul este necesar pentru imunizarea populaţiei în cadrul campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere.
Potrivit declaraţiilor doamnei Dr. Popsa Mihaela, medicul de familie din comuna Săruleşti, de vaccinare gratuită vor beneficia toţi bolnavii cronici, totodată, aceasta ne-a declarat că în ultima perioadă nu s-a simţit o creştere semnificativă a virozelor respiratorii dar nu ar fi rău ca populaţia comunei să fie mai precaută cu sănătatea lor, fiind mai uşor să previi decât să tratezi.