luni, 31 octombrie 2011

Recensamantul se cam termina.... Detalii din Sarulesti!

Astazi a fost ultima zi in care recenzorii au mai umblat pe teren in vederea colectarii datelor statistice.
O mare noutate o reprezinta faptul ca cetatenii de etnie rroma ''au spart gheata'' dupa 10 ani si au prins curaj in a-si declara etnia (conform recenzorilor) inclusiv cei din satul Sandulita care la recensamantul trecut, marea majoritate s-au declarat romani.
Din spusele recenzorilor nu au fost intampinate mari probleme pe teren, lucrul de care s-au lovit cel mai des a fost reticienta oamenilor in a-si declara datele, mai ales in radul rromilor caldarari. Si cum asta n-ar fi fost de-ajuns, declaratia purtatorului de cuvant al Institutului de National de Statistica nu a facut altceva decat sa bulverseze oamenii si sa zapaceasca recenzorii privind obligativitatea delararii CNP-ului din buletine.
Marea majoritate a recenzorilor neavand timp sa se uite la televizor, au aflat declaratiile acestuia de la cei intervievati deoarece in primarie nu a fost trimisa nicio notificare din partea INS. Dupa acest episod multe persoane au refuzat sa mai prezinte CNP-ul, si ca povestea sa fie si mai palpitanta la cateva zile in presa centala si majoritatea televiziunilor, Directorul INS dl Stefan Trica anunta demiterea purtatorului de cuvant ce a innebunit toata lumea. Dupa declaratia facuta de purtatorul de cuvant INS au existat anumite persoane ce se ''umflau in pene'' ca nu au vrut ei sa dea CNP-ul recenzorului, aratandu-si astfel maretia ca au pus la respect recenzorul pe care culmea il stie de ani sau zeci de ani in conditiile in care au convietuit impreuna in aceeasi comuna nu prea mare,dupa care  si-au pierdut brusc zambetul de pe buze in momentul in care presa scrisa, televiziunile, radioul si internetul au aruncat toate o mare bomba: "Conform legii, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar refuzul furnizarii, catre personalul de recensamant, a informatiilor prevazute in programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei", se arata intr-un comunicat INS. Si astfel a inceput goana cetatenilor in stanga si dreapta cu buletinele in mana cautand recenzorii mai ceva decat ouale de pasti.
Totusi pers ansamblu recensamantul se pare ca se va incheia cu succes in Sarulesti datorita profesionalismului recenzorilor si a experientei dobandite in recensamintele anterioare de recenzorii sefi. Iar in zilele ce urmeaza se va face centralizarea datelor si se vor trimite formularele catre Directia Regiona de Statistica Calarasi, dupa care putem afla raspunsul la o intrebare ce arde pe buzele multor persoane:

- Din 2012 vom vedea fraza ''Misto Avilean ande Sarulesti (Bine ati venit in Sarulesti) '' la intrarea in comuna?

Redactor: Dan Vasile

Niciun comentariu: