marți, 20 decembrie 2011

Interviu Sarulesti Azi

Care este situaţia în acest moment cu grădiniţa din Săruleşti Gară?
Finanţatorul, Banca Mondială, împreună cu MECTS prin reprezentanţii săi, vin peste aproximativ 2 săptămâni să vadă dacă copii s-au mutat în gradinită, cât de corespunzatoare sunt condiţiile şi care este gradul de satisfactie al beneficiarilor. Până atunci, avem obligaţia să finalizăm procedura începută privind montarea celor două cazane necesare asigurarii încălzirii centrale, a sistemelor aferente acestora şi a unor altor probleme pe care constructorul iniţial a uitat sa le finalizeze. Nu sunt probleme simple, ele necesită investiţii financiare, iar acum la sfârşit de an, banii sunt din ce în ce mai puţini. O altă problemă, o constituie frecvenţa participării la procesul de pregătire şcolară şi preşcolară a copiilor, în special cei de etnie romă. Am convenit cu directorul şcolii, cu cadrele didactice, cu mine si alţi factori interesaţi să formăm grupe prin care sa vizităm copii la ei acasă, să discutăm cu parinţii acestora şi să-i convingem să-şi trimită copii la şcoală. În acest moment, căldura nu mai este o problemă în şcoală şi grădiniţă, centrala a fost reparată şi funcţionează corespunzator în şcoala mică.

Ce ne puteţi spune despre un anume dosar al dumneavoastra de colaborare cu securitatea?

Este cu siguranţă un subiect foarte sensibil. Ca orice persoana publică, pot fi ţinta unor diverse încercări, mai mult sau mai puţin elaborate de discreditare. Simt acest lucru din ce în ce mai mult şi fac o legătură între apropiatele alegeri locale, dorinţa unora de a mă înlocui cu orice chip şi daca se poate înainte de termen, cu atât mai bine. În urmă cu ceva timp, ca urmare a unor denunţuri cu autori pe care deja încep să îi aflu s-a lansat împotriva mea o campanie furibunda care dorea să dovedească gradul meu de vinovăţie faţă de acest subiect. Este normal să nu fie plăcut să justifici diverse acuze, eu cred însă în justiţia românească şi mai ales mă gândesc că acei care sunt în spatele acestor atacuri vor afla un raspuns, sper eu, într-un timp foarte util, astfel încât, dacă doresc sa îmi ia locul să dovedească, capacitatea lor de a gestiona această comună, de a o conduce mai bine decât am putut să o fac eu, să demonstreze aceste lucruri, nu să încerce să câştige o competiţie aruncând cu noroi şi acuze la adversar. Exista pe piaţa locală la ora actuală, diverse documente, probabil, ale căror origini nu sunt greu de identificat. Această poveste nu e gândită neapărat la Săruleşti, ea vine dintr-o altă zonă, unde prezenţa mea la primărie din partea unui anumit partid, deranjează. Ultimele sondaje de opinie făcute îmi acordă o cotă de încredere mai mare decât aş fi sperat eu. Lucrul acesta este periculos pentru cei care îmi vor locul cu orice chip şi de aceea, pe această temă, atacurile vor continua din ce în ce mai furibund. Daca nu pot fi atacat şi contestat pe realizările, multe sau puţine înfăptuite în perioada mandatului meu, într-o perioadă de profundă criză a economiei, este normal să se umble la un alt registru, eu, familia mea, cât de hoţ, criminal şi violator pot sa fiu astfel încât în campania electorală ce urmează să apară, să se genereze aşa-zise vulnerabilităţi, deşi cred eu că aşa cum mă cunosc oamenii, unii dintre ei cel puţin, lucrurile sunt lămurite. Celor care doresc să îmi ia locul la primarie le spun cu simpatie că niciodată nu am considerat că voi rămâne toată viaţa pe acest scaun şi că se poate întampla de altfel un alt lucru la care trebuie să ne gândim serios. Este posibil ca viitoarea reorganizare administrativă să trimită comuna Săruleşti către una din comunele învecinate mai importante, şi împreună cu alte comune sa creem o structură administrativă la nivel zonal, comuna noastra pierzându-şi identitatea. Inchei acest subiect spunând că dacă problema este una publică, cineva are interesul sa o întreţină constituind astfel o cale de atac împotriva mea.

Care a fost finalitatea recensământului?

Recensământul a blocat primăria Săruleşti la modul concret aproape 3 săptămâni. S-a creat un sentiment de nemulţumire în rândul cetăţenilor, mai ales că această acţiune s-a suprapus cu distribuirea ajutoarelor de la Uniunea Europeană, întocmirea dosarelor de încălzire, controlul de fond de la prefectură şi alte activităţi zilnice care au avut de suferit datorită acestui recensământ. Nu puteam să ne opunem acestei acţiuni, am organizat-o cât am putut de bine cu ajutorul colegilor. La modul general, au fost şi probleme, au fost şi supărări, reacţia unor oameni a fost ciudată, în sensul că au privit răspunsurile la chestionare ca pe o favoare ce trebuia făcută primăriei noastre. În final, după centralizarea datelor, am constatat că rămânem aproximativ la acelaşi număr de locuitori, şi anume 3200, singura schimbare produsă în datele statistice, o reprezintă raportul dintre populaţia majoritară şi cetăţenii romi. Am constatat cu surprindere că cetăţenii de etnie romă din comuna Săruleşti, din satele Săruleşti Gară si Sănduliţa, cumuleaza aproximativ 800 de persoane, din care 600 se află în Săruleşti Gară. Raportul facut între majoritari şi minoritari vorbeşte de un aproximativ 28% cetăţeni de etnie romă, deci cu 4 procente mai puţin decât datele statistice existente până acum. Se ştia că, cetăţenii de etnie romă din Săruleşti, reprezintă 32% din populaţie.

Ce se întâmplă cu firma de pază?

Firma de pază, prin reprezentanţii săi (3 angajaţi), face cât poate în contextul în care comuna are 7 sate. În perioada de când funcţionează această firmă, nu au apărut rezultate spectaculoase, s-au mai comis furturi, însă existenţa acestor agenţi de pază, descurajeaza cu siguranţă infracţionalitatea pe plan local. Problema care există însă, e legată de faptul că, deşi firma acţionează de 2 luni, deşi s-a stabilit o taxă pentru acest serviciu, nici un cetăţean al comunei Săruleşti nu a plătit vreun leu. Trebuie să spunem clar că paza funcţionează prin contribuţia fiecăruia dintre noi şi dacă această contribuţie nu există, nu putem continua relaţia de colaborare cu firma de pază. Activitatea acestora poate fi cu siguranţă îmbunătăţită cu condiţia să fim serioşi faţă de obligaţiile ce ne revin şi să achităm, aşa cum este normal, taxa stabilită de consiliul local pentru pază. Până la sfârşitul anului, şi noi trebuie să ne organizăm mai bine. Din acest punct de vedere, dupa 1 ianuarie, dacă Consiliul Local va aproba, taxa va fi înglobată în impozitul pe care fiecare cetăţean îl achită. Aş fi foarte interesat să primesc de la cetăţeni, observaţiile lor faţă de această activitate pentru a o putea îmbunătăţi.

Cum evoluează ultimele programe şi proiecte ale primăriei?
Grădiniţa cu 4 grupe se va inaugura repede. Doresc până la sfârşitul anului să scoatem la licitaţie din nou, stadionul, deoarece actualul constructor a intrat în faliment. Doresc, tot pana atunci, să facem probele pentru reţeaua de alimentare cu apă Săruleşti Gară – Sănduliţa – Săruleşti Sat. Se vor termina de asemenea partea de trotuare prevăzută în Solacolu pentru anul acesta, urmând să finalizăm lucrarea în cursul anului viitor. Programele care privesc etnia romă, cele cu fundaţia Soros şi cel cu FRDS, în cursul acestui an, dacă vremea o să ne permită o sa începem asfaltarea drumului, construcţia centrului multifuncţional, reabilitarea clădirilor, cât şi crearea unor activităţi complementare în centrul After-School. Celelalte proiecte şi mai sunt câteva, se vor relansa şi finaliza în cursul anului viitor.

Ce se întâmplă cu formaţia de dansuri ,,Valea Mostiştei”?

Au apărut disfuncţionalităţi legate de programul şcolar diferit al copiilor care participă la dansuri în sensul că, pentru cei care invaţă la Fundulea, este foarte greu să vină la repetiţii, aşa cum au fost ele stabilite acum. S-a discutat cu coregraful şi cu muzicienii, o sa încercăm să armonizăm programul nostru cu al elevilor astfel încât şi cei de la Liceul din Fundulea să poată participa la repetiţii iar dupa aceea, la spectacole. Primăria a mai achiziţionat 4 perechi de costume şi se pregăteşte să finanţeze costumele speciale pentru dansurile ţigăneşti pe care copii au început să le repete şi să le înveţe.

Există o problemă cu podeţele de la Drumul Judetean 303?
Mare suparare pe primar fiindcă proiectul de reabilitare a drumului Judeţean 303 nu a prevăzut peste tot podeţe de intrare în curte, iar acolo unde au fost prevăzute, în zona porţilor mari, de la fiecare locuinţă, ele au o deschidere de doar 4 metri. Discuţiile purtate cu executantul, au demonstrat faptul că nici acesta nu are o vină foarte mare deoarece execută un proiect făcut de altcineva şi trebuie să îl respecte. Au fost situaţii în care, cu calm şi bunăvoinţă, s-au mai reglementat aceste probleme, însă nu întotdeauna când au existat solicitări. Este nevoie de intervenţii la nivelul proiectantului, dar şi acesta spune că foarte mult nu se mai poate intervenii în proiect, mai ales că pe partea de buget, cheltuielile nu pot fi modificate. Ce vreau să îi asigur pe cetăţeni, ar fi faptul că, cât a depins de mine, am facut discuţii şi am pus presiune pe constructor. Mai mult, nici eu nu pot să fac.

SPORT – ECHIPAMENT JUNIORI

A fost achiziţionat un nou echipament pentru juniori de culorile albastru-alb, un echipament foarte frumos, pe care juniorii noştrii îl aşteptau de mult timp şi îl meritau. Şi aici nu ne referim la rezultate în mod deosebit, ci la munca pe care aceşti copii o depun la fiecare sfârşit de săptămână, şi de asemenea, este de apreciat şi munca celor care îi pregătesc. S-au cumpărat 14 echimpamente complete şi 6 mingii de fotbal de calitate.

Concursul ,,Cea mai curată curte şi casă” – fundaţia ,,Împreună pentru ei...”

Fundaţia ,,Împreună pentru ei” a organizat în comuna Săruleşti în luna Octombrie, concursul ,,Cea mai curată curte şi casă” din comunitatea de romi căldărari din satul Săruleşti Gară. Iniţial, au fost selectate 7 familii din comunitatea de romi, care au fost vizitate la domiciliu pentru a se evalua gradul de curăţenie existent acolo. Au primit câteva materiale de curăţenie şi de igienizare a locuinţelor, iar după 2 săptămâni au fost vizitaţi din nou. Spre surprinderea tuturor, marea majoritate a locuinţelor fuseseră igienizate, curţile lor erau curate, demonstrând faptul că şi aceşti cetăţeni, faţă de curaţenie şi ordine, pot avea atitudini corespunzatoare. Pentru bunăvoinţa dovedită şi pentru felul în care au reuşit să schimbe aspectul în locuinţele lor, toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diverse produse de curăţenie şi igienizare a locuintelor. Proiectul îşi propune să continue asemenea iniţiative care au un caracter educaţional concret, să urmărească ceea ce se întamplă în gospodăriile care au participat la concurs şi să stimuleze gospodinele din etnie, să păstreze casele şi curţile acestora curate. 
 
Excursie Călăraşi

Pentru copii care au participat la igienizarea unor străzi din satul Sănduliţa şi a islazului de langa apa din zona gropii de gunoi în proiectul ,,Let’s do it” România, desfăşurat la nivel naţional, primarul Nicolae Ghedzira a organizat o excursie la Grădina Zoologică din Călăraşi şi la Muzeul de Istorie ,,Dunărea de Jos”. Deşi vremea a fost destul de necorespunzatoare, fiind multă umezeală şi frig, multe din animalele de la Grădina Zoologică au putut fi văzute de către aceştia, fotografiate si astfel cunoscute mai bine. La Muzeul de Istorie, copii au fost întâmpinati de directorul muzeului şi de custodele acestuia. Prezentarea exponatelor s-a făcut într-un mod foarte atractiv, copiii fiind foarte atenţi la explicaţiile acestora. Au aflat astfel că pe teritoriul comunei Săruleşti sunt numeroase vestigii arheologice care vorbesc de istoria de veacuri a comunei, despre urmele unor civilizatii celebre care şi-au lăsat urmele pe acest teritoriu. Împreună cu reprezentanţii muzeului, am hotărât ca în vara anului viitor să ,,periem” teritoriul comunei Săruleşti împreună cu copii, să descoperim alte vestigii, să le punem în valoare şi să lăsăm generaţiilor viitoare informaţii despre bogata istorie a acestei comune. 

Udescu Ionut 

duminică, 4 decembrie 2011

Incendiu la o cladire de pe bulevardul Marasesti. EXCLUSIV.

Evenimente din tara.
BUCURESTI:  EXCLUSIV!

       Seara de 4 Decembrie se anunta o zi mare pentru bucuresteni, fiind ziua in care se aprind luminile decorative de Craciun ce au impanzit capitala, dar cum o surpriza buna de cele mai multe ori este urmata si de ceva surprize rele, pe langa blocarea totala a traficului auto in zona Piata Unirii si Universitate, in jurul orei 21 mai multe echipaje de pompieri au intervenit la stingerea unui incendiu provocat de oamenii strazii in interiorul unui imobil parasit de pe Bdv. Marasesti din imediata apropiere a Pasajului Marasesti. Cum zona este formata din vile destul de vechi si apropiate, riscul extinderii focului in vecinatati a fost destul de mare, dar din fericire incendiul a fost repede inlaturat si nu au existat victime umane.

Redactor: Dan Vasile

joi, 24 noiembrie 2011

Ai grijă de ei! Mai târziu cu siguranţă şi ei vor avea grijă de tine.


150 de arbuşti formaţi din brazi, tuia şi ienuperi, au fost plantaţi în curtea şcolii, pentru a crea un aspect plăcut şi pentru a forma o zonă verde atât de necesară satului Săruleşti-gară, în contextul în care din păcate până la ora actuală nu s-a putut crea o altă zonă care să ofere posibilitatea de recreere, de petrecere a timpului liber, de practicare a sportului şi pentru alte activităţi asemănătoare.
Totodată s-a lansat şi campania de adoptare simbolică a acestor arbuşti de către copiii din comună inclusiv copii romi şi familiilor lor în ideea că în perspectivă, aceştia să asigure întreţinerea lor, să-i îngrijească şi în timp să se dezvolte un sentiment al proprietăţii locale faţă de rezultatul muncii lor, fiecare copac să-i reprezinte în mod simbolic pe cei care l-au adoptat şi îngrijit.
Începând cu 1 Decembrie "proprietarii" arbuştilor vor participa la o competiţie solicitându-se împodobirea festivă a acestora aşa cum fac acasă şi cu pomul lor de Crăciun.
Primăria şi Şcoala Săruleşti sunt pregătite să premieze cel mai frumos brad împodobit şi să organizeze pentru participanţii la această competiţie manifestări specifice sărbătorilor de iarnă.
La această acţiune sunt invitaţi să participe toţi cetăţenii comunei Săruleşti ce se simt atraşi de această iniţiativă.


Redactor: Dan Vasile

Rezultate notabile pentru Sarulesti!

Rezultate notabile pentru Sarulesti!
Conferinta Internationala ''Inovatie si Calitate in Sectorul Public 2011” editia IV-a.


Agentia Nationala a Functionarilor Publici, a organizat editia a IV-a. A Conferintei internationale ''Inovatie si Calitate in Sectorul Public'' si ''Competitia Celor mai Buna Practici din Administratia Publica din Romania.''
Conferinta a avut loc in perioada 16 – 17.Nov.2011 in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov si au fost dezbatute principalele probleme aparute in administratia din Romania, si implemenarea reformei in administratie folosindu-se instrumentele Inovatie si Calitate in Sectorul Public.
In cadrul conferintei au participat domnii Andras Szakal (Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici), dl. Vasile Timis (Secretar de stat al Ministerului Culturii), dl. Eric Roty (seful de prognoza si relatii internationale a Directiei Generale a Administratiei si Functiei Publice – Franta) , dl Ion Gontea, (Prefect al judetului Brasov) si dl Csaba Ferenc Asztalos, (Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii), fiecare in interventia sa a abordat problemele specifice Administratiei Publice, au analizat si comentat diverse aspecte de mare interes privind Reforma in Administratie , in conditiile socio-economice actuale din Romania.

FOTO CENTRU: Andras Szakal (Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici)


“Ce mai mare problema in cadrul recrutarilor din sectrorul public este ca de cele mai multe ori angajarea se face pe ordin politiv si in majoritatea cazurilor sunt ignorate dosarele profesionale ale candidatului, de aici rezulta si slaba performanta”.

Experienta franceza in materie de management al resurselor umane – parghie in vederea eficientizarii managementului public.

Prezent la eveniment a fost si domnul Eric Roty, seful de prognoza si relatii internationale a Directiei Generale a Administratiei si Functiei Publice (DGAFP) din Franta. Prezentand exemple de reforme aplicate in Franta cu succes ce pot fii preluate cu usurinta de administratia din Romania. Din punctul de vedere al acestuia o solutie ce trebuie luata cat mai urgent de catre tara noastra este restrangerea cheltuielilor publice si eficientizarea prestarii serviciilor oferite de Administratia Publica Locala. Trebuie gandita si oprimizata organigrama institutiilor pentru o mai buna performanta iar angajatii trebuiesc motivati, evitandu-se astfel angajarea unor persoane ce lucreaza in paralel in alte domenii de activitate. Organigrama trebuie facuta intr-un mod mai relaxat pentru a nu suprasolicita angajatii prin atribuirea de prea multe sarcini, iar in acest fel performantele angajatilor vor creste.


FOTO CENTRU:  Eric Roty (seful de prognoza si relatii internationale a Directiei Generale a Administratiei si Functiei Publice – Franta)


In Franta, prin restructurarea si comasarea unor ministere performantele au crescut, si se pune accentul cat mai des pe folosirea infrastructurii informationle, efectuarea platilor online,etc, astfel formandu-se o legatura mai apropiata cu contribuabilul. Cetateanul are dreptul de a afla in timp util absolut toate informatiile din cadrul administratiei si o poate face online astfel evitandu-se supraaglomerarea institutiilor, prin utilzarea tehnologiei IT se poate reduce si coruptia in cadrul institutiilor publice.
In Franta se cheltuiesc anual 3 mld euro pentru pregatirea functionarilor publici, iar acestia sunt angajati pe termen lung astfel evitandu-se risipirea banilor cu formarea altor angajati, statul preferand in schimb sa acorde prime angajatilor pentru performanta.



Principiul egalitatii si nediscriminarii in administratia publica – factor de competitivitate si de inovatie.


FOTO: Dl Csaba Ferenc Asztalos, Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii



''Stiati ca in cadrul companiilor cu conducere interetnica profitul firmelor este cu 40% mai mare decat in cazul altora? Cine nu isi doreste un profit cu 40% mai mare?''

De cele mai multe ori Administratia si functionarii publici sunt considerati tapii ispasitori pe timp de criza , iar de cele mmai multe ori nu este asa.

''In Romania oare chiar se promoveaza principiul egalitatii si al nediscriminarii in administratia publica?''

Este in interesul Administratiei Publice sa implementeze principiul egalitatii si trebuie promovata varietatea personalului ca si criteriu de angajare, trebuie musai sa se puna accent pe competentele cndidatului in sectorul public cat si ce privat, deasemenea in cadrul muncii este necesar sa fie introdusi debutanti, acestia putand avea ulterior rezultate notabile.

DIVERSITATE = COMPETITIV = INOVATIV.

In cadrul Sesiunii Plenare a preluat cuvantul si domnul Ion Gontea , prefect al judetului BRASOV ce a criticat dur activitatea majoritatilor primariilor din tara, mai ales asupra faptului ca nu sunt capabile sa-si exploateze indeajuns de bine patrimoniul local.

FOTO: dl Ion Gontea, (Prefect al judetului Brasov)

In cadrul evenimentului au avut loc ateliere de lucru formate din 3 Piloni:

Pilonul 1: Modernizarea administratiei publice prin promovarea egalitatii de sanse si nediscriminarii.
Participanti:

  • Primaria Municipiului Braila
  • Institutia Prefectului Salaj
  • Consiliul Judetean Cluj
  • Primaria Sarulesti, judetul Calarasi.

Pilonul 2: Imbunatatirea serviciilor publice prin managementul orientat spre satisfactia beneficiarilor.
Participanti:

  • Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local Constanta (SPIT)
  • Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Neamt
  • Primaria orasului Targu Neamt
  • Primaria Municipiului Cluj-Napoca

Pilonul 3: Dezvoltare locala prin parteneriate si voluntariat.
Participanti:

  • Consiliul Judetean Calarasi
  • Primaria Municipiului Timisoara
  • Consiliul Judetean arad
  • Institutia Prefectului Judetul Timis.

Comuna Sarulesti a avut onoarea de a fi singura comuna din tara, invitata in cadrul evenimentului si a fost clasata in locul MENTIUNE din cadrul Competietiei Celor Mai Bune Practici din Administratia Publica, Pilonul 1 cu proiectul ''EU SPUN – TU SPUI – EL SPUNE = ME PHENAV, TU PHENES, VOV PHENEL'' – Curs de limba rromani pentru rromi angajati in administratiile publice locale, din Microregiunea Valea Mostistei, structura asociativa creata in cadrul Programului LEADER, initiat tot de Primaria Sarulesti.
Prin organizarea acestor cursuri se urmareste imbunatatirea calitatii serviciilor oferite atat de acestia, cat si de catre administratie in general.
FOTO: Dl Andras Szakal (Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici) alaturi de dl. Niculae Ghedzira (Primar al comunei Sarulesti, judetul Calarasi). Gala de premiere.

Un alt castigator al judetului, a fost Consiliul Judetean Calarasi ce s-a clasat pe locul 3 in Pilonul 3, cu proiectul ''Identitate proprie intr-un spatiu european” finantat prin Programul PHARE 2005 – Accelerarea implementarii Strategiei Nationale pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor, s-a adresat populatiei de etnie roma fara acte de identitate si de stare civila, din 10 comune ale judetului Calarasi, unde locuiesc cetateni de etnie roma.
Acest proiect a fost initiat de Consiliul Judetean Calarasi impreuna cu Primaria Sarulesti, ONG ALEGRIA si comuna Sarulesti, in parteneriat cu Partida Romilor Pro Europa filiala Calarasi.


FOTO: Atelier de lucru in cadrul PILONULUI 1.


Redactor: Dan Vasile

marți, 22 noiembrie 2011

Hotii de cablu au lasat zeci de clienti fara internet si telefonie fixa.

Sarulesti-ul a stat aproape 24 de ore fara acces la internet si telefonie fixa datorita furturilor de cablu.
Conform reprezentantilor Romtelecom, in zona Ileana - Stefanesti au fost sustrase mai multe cabluri din magistrala metropolitana. Din cauza acestui lucru furnizarea a fost intrerupata in mai multe sate si mai multi ISP-isti din zona au ramas fara transport pentru internet, printre care si RECL Net din Sarulesti, astfel fiind afectate zeci de clienti.
Defectiunea a fost remediata in totalitate in decursul acestei zile.

duminică, 20 noiembrie 2011

Judetul Calarasi ramane fara locuitori!!

 
Conform rezultatului final partial furnizat de Institutul National de Statistica, judetul Calarasi avea in anul 2002 un numar de 324 617 locuitori, acesta pierzand un numar de  37 384 locuitori, nici pe plan national situatia nu este tocmai imbracata in roz deoarece conform rezultatelor partiale suntem sub pragul de 20 000 000 de locuitori, mai exact 19.599.506 locuitori.
Si pe plan local numarul populatiei a scazut, ajungand de la 3200 de locuitori in anul 2002 la 3170 din care peste 20% este reprezentata de populatia roma. Rezultatele nu sunt finale si numarul s-ar putea modifica usor pana in luna Ianuarie cand vor fi publicate rezultatele finale.

Dan Vasile

luni, 31 octombrie 2011

Recensamantul se cam termina.... Detalii din Sarulesti!

Astazi a fost ultima zi in care recenzorii au mai umblat pe teren in vederea colectarii datelor statistice.
O mare noutate o reprezinta faptul ca cetatenii de etnie rroma ''au spart gheata'' dupa 10 ani si au prins curaj in a-si declara etnia (conform recenzorilor) inclusiv cei din satul Sandulita care la recensamantul trecut, marea majoritate s-au declarat romani.
Din spusele recenzorilor nu au fost intampinate mari probleme pe teren, lucrul de care s-au lovit cel mai des a fost reticienta oamenilor in a-si declara datele, mai ales in radul rromilor caldarari. Si cum asta n-ar fi fost de-ajuns, declaratia purtatorului de cuvant al Institutului de National de Statistica nu a facut altceva decat sa bulverseze oamenii si sa zapaceasca recenzorii privind obligativitatea delararii CNP-ului din buletine.
Marea majoritate a recenzorilor neavand timp sa se uite la televizor, au aflat declaratiile acestuia de la cei intervievati deoarece in primarie nu a fost trimisa nicio notificare din partea INS. Dupa acest episod multe persoane au refuzat sa mai prezinte CNP-ul, si ca povestea sa fie si mai palpitanta la cateva zile in presa centala si majoritatea televiziunilor, Directorul INS dl Stefan Trica anunta demiterea purtatorului de cuvant ce a innebunit toata lumea. Dupa declaratia facuta de purtatorul de cuvant INS au existat anumite persoane ce se ''umflau in pene'' ca nu au vrut ei sa dea CNP-ul recenzorului, aratandu-si astfel maretia ca au pus la respect recenzorul pe care culmea il stie de ani sau zeci de ani in conditiile in care au convietuit impreuna in aceeasi comuna nu prea mare,dupa care  si-au pierdut brusc zambetul de pe buze in momentul in care presa scrisa, televiziunile, radioul si internetul au aruncat toate o mare bomba: "Conform legii, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar refuzul furnizarii, catre personalul de recensamant, a informatiilor prevazute in programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei", se arata intr-un comunicat INS. Si astfel a inceput goana cetatenilor in stanga si dreapta cu buletinele in mana cautand recenzorii mai ceva decat ouale de pasti.
Totusi pers ansamblu recensamantul se pare ca se va incheia cu succes in Sarulesti datorita profesionalismului recenzorilor si a experientei dobandite in recensamintele anterioare de recenzorii sefi. Iar in zilele ce urmeaza se va face centralizarea datelor si se vor trimite formularele catre Directia Regiona de Statistica Calarasi, dupa care putem afla raspunsul la o intrebare ce arde pe buzele multor persoane:

- Din 2012 vom vedea fraza ''Misto Avilean ande Sarulesti (Bine ati venit in Sarulesti) '' la intrarea in comuna?

Redactor: Dan Vasile

marți, 18 octombrie 2011

Recensamantul Populatiei si al Locuintelor (RPL) 2011

In perioada 20 - 31 Octombrie se va efectua pe intreg teritoriul Romaniei RECENSAMANTUL POPULATIEI SI AL LOCUINTELOR (RPL), conform OG nr. 36/2007 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011.

''Recensamantul este singura operatiune care produce la intervale regulate numararea oficiala a populatiei pe teritoriul unei tari si in cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale , impreuna cu un numar selectat de caracteristici demografice si sociale ale populatiei. De asemenea, produce informatii referitoare la stocul de locuinte. Aceasta operatiune are avantajul abtinerii informatiei referitoare la doua universuri - populatie si conditii de locuit - in cadrul aceluiasi proces de inregistrare.'' - INS (Institutul National de Statistica)

Pe data de 19 Octombrie incepe prima etapa a recensamantului si anume vizita preliminara in care recenzorii vor furniza cat mai multe informtii cetatenilor privind recensamantul.

ATENTIE!

Metoda de culegere a datelor va fi prin intervievarea directa a populatiei de catre recenzori, la domiciliul cetatenilor, raspunsurile fiind inscrise in chestionarele de recensamant.

Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale.

Pentru cei ce vor sa se familizarizeze cu cele 8 chestionare,acestea  au fost publicate pe Internet la adresa http://www.recensamantromania.ro



Cum recunoasteti recenzorii?


In cazul comunei noastre, recenzorii sunt localnici (in general persoane din primarie) si vor putea fi usor de reperat. In momentul in care acestia se vor prezenta in fata dvs isi vor prezenta legitimatiile, in cazul in care aveti dubii privind un recenzor puteti apela oricand in perioada 20 - 31 Oct. 2011 numarul primariei 0242 311 935 (L-V 8.00 - 20.00).
In cazul in care nu primiti recenzorul sau refuzati sa furnizati informatiile cerute de acesta,  va amintim ca sunteti pasibili de amenzi usturatoare ce pot ajunge pana la 5 000 lei!.


Dan Vasile

Campanie de colectare a deseurilor electrice, Sambata la primaria Sarulesti.

Locul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!

     Asociata Romana pentru Reciclare RoRec si Primaria Comunei Sarulesti, cu sprijinul BOSH , CANDY si SKIL, organizeaza Sambata 22 Octombrie, o actiune de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), parte din campania "Locul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!''.

Acţiunea de colectare vizează atragerea cât mai multor cetăţeni responsabili la punctele de colectare, dar şi dezvoltarea spiritului civic al cetatenilor din Sarulesti, dar si a celor din: Lehliu, Ileana, Tamadau. Fundulea, Belciugatele si Gurbanesti deoarece actiunea de Sambata, se va organiza simultan in toate localitatile mai sus mentionate.

Astfel cetatenii au ocazia sa scape de aparatele electronice sau electrocasnice depunadu-le in centrele improvizate de primarii si vor fi inscrisi automat intr-o tombola in care pot castiga prin tragere la sorti, 5 x cuptoare cu microunde, 5 x Masina de tuns iarba, 10 x Fierastrau vertical. Iar pentru preluarea de la domiciliu a aparatelor de mari dimensiuni, sau preluarea de la institutii si societati comerciale in vederea casarii cetatenii pot apela numarul de telefon: 0737 058 875.

MESAJUL RoRec:
De ce sa reciclam?

* Pentru ca fiecare dintre noi este responsabil pentru deseurile pe care le produce.
Nu putem arunca orice, oriunde, indiferenti la ce lasam in urma si la efectele dezastruase pe care deseurile le au asupra mediului in care traim. Ne dorim cu totii orase, sate, strazi, drumuri mai bune si mai curate. Este momentul ca fiecare dintre noi sa faca ceva in acest sens.
* Pentru ca reciclarea inseamna respect pentru lege si pentru noi insine. Legislatia ne obliga sa reciclam pentru a reduce efectele poluarii, insa dincolo de obligativitatea aceasta, trebuie sa stim ca natura are o capacitate limitata de preluare a deseurilor noastre.
* Pentru ca fiecare copil are dreptul sa respire aer curat, sa se plimbe prin parcuri si paduri curate, sa se joace in spatii ingrijite si sa creasca intr-un mediu sanatos, iar noi adultii suntem responsabili sa le asiguram aceste conditii.
* Pentru ca deseurile capata valoare atunci cand sunt reciclate corect. Dezasamblate si tratate conform standardelor de mediu, deseurile devin materie prima secundara. Acest lucru inseamna ca resursele naturale sunt folosite eficient.
* Pentru ca deseurile de echipamente electronice si electrice pot avea in componenta lor substante periculoase care, eliberate in aer, apa sau sol au efecte daunatoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care il respiram.

Si acestea sunt doar cateva dinte motivele pentru care este obligatoriu ca reciclarea sa devina un obicei, depasind stadiul unui subiect de conversatie la moda.

Cum gestioneaza RoRec deseurile de electrice si electronice?

Aceste sunt preluate de centrele municipale de colectare, sunt transportate in conditii de maxima siguranta, apoi sortate, tratate, iar fractiile rezultate sunt reciclate sau eliminate in mod nepoluant pentru mediul inconjurator.

Ce sa recilam?

Orice aparat electric , electronic sau electrocasnic, baterii non-auto sau corpuri de iluminat. Toate acestea intra in categoria DEEE si trebuie sa fie reciclate. Se pot astfel recupera materiale utile cum ar fi metalele, sticla, plasticul, care mai pot fi folosite.

Trebuie sa fim constienti de faptul ca unele componente din majoritatea acestor produse pot contine materiale periculoase precum plumb, mercur, arseniu si cadmiu. Aceste substante toxice nu reprezinta o problema pentru cei ce utilizeaza aparatele conform scopului pentru care au fot create, insa vor polua consistent mediul inconjurator daca sunt aruncate laolalta cu alte deseuri.

Cateva sfaturi practice pentru a proteja mediul de efectele nocive ale deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice (DEEE).

* Aduna bateriile uzate si depune-le in containerele RoRec din retelele marilor retaileri (supermarketuri, hipermarketuri, etc)! O baterie polueaza 1 mp de pamant si 10 L de apa!
* Foloseste aparatura de clasa energetica A+/A++, in locul echipamentelor mari consumatoare de energie! Cu un frigider de clasa economica A++ poti economisi pana la 200 lei pe an la factura de energie!
* Depune aparatura veche si nefunctionala la unul dintre centrele de colectare RoRec, in loc sa o tii in casa! Mergi cu aparatul vechi la magazinele ce deruleaza campanii de tip ''unul nou pentru cel vechi'' si poti obtine o reducere la achizitionarea unui produs nou!
* Nu uita sa scoti aparatura electrica sin priza atunci cand nu o folosesti, sa stingi lumina si sa stingi televizorul cand iesi din camera, pentru a economisi energie!
*Cand trebuie schimbat un bec in casa, cumpara becuri economice, chiar daca sunt putin mai scumpe, dureaza mai mult si consumi de aproximativ 5 ori mai putina electricitate. Iar astfel faci economii la factura de energie.

Programul campaniei de mediu


22 Octombrie 2011 (Sambata) orele 09.00 - 16.00
- Colectare DEEE
Locuitorii pot depune deseurile de tip EEE la punctul de colectare amenajat de Primaria din localitatile:

1. Lehliu Sat
2. Ileana
3. Tamadau Mare
4. Fundulea
5. Belcigatele
6. Sarulesti
7. Gurbanesti

Fiecare deponent va participa la tombola cu premii.

22 Octombrie 2011 (Sambata) ora 18.00
- Tombola cu premii (tragerea la sorti a taloanelor completate) si premierea elevilor voluntare va avea loc la Primaria Fundulea, in prezenta autoritatilor si reprezentantilor presei.
www.rorec.ro

Partener media in comuna Sarulesti: Ziarul Sarulesti Azi si Sarulesti News.

Redactor: Dan Vasile


luni, 17 octombrie 2011

Vantul isi face de cap!

    In perioada 17 - 19 Octombrie, vremea se va mentine rece in toata tara, cu temperaturi mai scazute decat normele climatologice ale perioadei cu pana la 8 grade. In regiunile sud-estice va mai ploua, iar vantul va avea intensificari, cu viteze mai mari de 70 Km/h. 

       Datorita vantului foarte puternic mai multe gospodarii din Sarulesti-Gara au ramas fara curent electric, iar pe unele strazi cablurile de internet au fost smulse de pe stalpi.

Foto simbol

miercuri, 12 octombrie 2011

Sarulesteni pregatiti-va portofelele!

 Mai aveti aproximativ 19 zile in care sa va achizitionati si montati anvelopele de iarna pentru masina dvs, de la 1 Noiembrie, Politia Romana promite impartirea unor amenzi usturatoare in cazul in care soferii vor fi surprinsi pe drumurile publice cu masinile neechipate, mai exact intre 2500 si 5000 lei (in lei vechi ameda este cuprinsa intre 25 000 000 si 50 000 000 lei), si posibilitatea retinerii talonului.

Si totusi exista o portita prin care puteti sa circulati cu anvelopele de vara!

In cazul in care circulati cu masina neechipata pe un drum fara gheata, polei si zapada veti scapa de amenda, dar in cazul in care veti fi surprins de un viscol si veti bloca drumul, pe langa amenda pe care o veti lua pentru lipsa cauciucurilor veti mai fi obligat sa platiti si titluri de despagubire emise de CNADNR cu o valoare cuprinsa intre 1000 si 4000 de lei. Iar faptul ca circulati in interiorul localitatii nu va scapa de pedeapsa. legea este aceeasi in interiorul localitatilor (oraselor), cat si in afara acestora.

Specialistii spun ca anvelopele de iarna isi pastreaza proprietatile pe timp de iarna si nu se intaresc, astfel fiind posibila rularea pe strazile acoperite cu gheata, polei sau zapada, in cazul cauciucurilor all season situatia este total diferita acestea nefiind recomandate deoarece pe timp de iarna sunt prea tari, iar pe timp de vara sunt prea moi, specialistii spun ca termenul de ''all season'' este un artificiu pur comercial pentru a spori vanzarile. Ca sa fie considerate anvelope de iarna acestea trebuie sa prezinte inscriptiile M/S, M-S, M&S {MUD (Noroi) si SNOW (Zapada)} precum si cateva semne distincte cum ar fi un fulg de zapada sau o creasta alpina.
Daca detineti anvelope de iarna trebuie sa aveti in vedere si gradul de uzura al acestora deoarece in cazul in care veti fii surprins in trafic de echipajele politiei pe langa verificarea anvelopelor acestia vor masura si uzura acestora.

Asadar: Si daca nu ai cauciucuri platesti, si daca nu le cumperi, portofelul il golesti.

Dan Vasile

marți, 11 octombrie 2011

Cupa Internationala a Romaniei la Pescuit Sportiv la Crap

In perioada 3 - 8 Octombrie 2011 Sarulesti a fost gazda Cupei Internationale a Romaniei la Pescuit Sportiv la Crap.
Competitia a avut loc la celebra balta din satul Sarulesti-Sat, patronata de dl Robert Raduta, unde au participat pescari din Romania , Grecia, Ungaria si Republica Moldova.
Premierea castigatorilor a fost facuta de insasi prefectul judetului Calarasi , Emil Musat ccare cu aceasta ocazie si-a aratat multumirea privind faptul ca judetul nostru are o salba de lacuri bine intretinute si a anuntat in randul participantilor ca in anul 2012 Sarulesti-ul va fi gazda Campionatului Mondial de Pescuit Sportiv la Crap.


Sursa foto: emilmusat.ro

Castigatorii competitiei sunt:

  Locul 1: echipa Radu Iscru ,Dan Constantin, Vlad Parfene si Iorgos Georgiadis cu o captura totala de 188.9 kg de peste.
  Locul 2: echipa Pongracz Norbert, Csobi Zoltan, Nemeti Zoltan, cu o captura totala de 169.2 kg.
  Locul 3: echipa Imperial Baits HU formata din Tomas Csorgo si Gabor Karvas, cu o captura totala de 151.60 kg.

     Cel mai mare peste capturat a avut greutatea de 19 Kg si a fost prins de o echipa din Brasov in ziua a 4-a a competitiei.

     Lacul din comuna noastra are multe recorduri dintre care amintim de recordul mondial la crap oglinda cu un exemplar de 37.3 Kg capturat de austriacul Christian Baldemeyer in anul 1998  si la crap comun , 34.5 Kg capturat in anul 2001 de englezul Tim Paisley.

Dan Vasile

joi, 6 octombrie 2011

Noua biserică din Măgureni are nevoie de ajutorul vostru!


Aceasta parohie este formata din doua sate, si anume, Magureni ( cu un numar de 30 de familii) si Sandulita ( cu un numar de 140) si au Biserica satului cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Localnicii sunt de varsta foarte inaintata, dar foarte apropiati de Biserica. Biserica se gaseste intr-o zona defavorizata (din pacate), mai precis langa comuna Sarulesti, Judetul Calarasi, la o distanta de aproximativ 50 km de Bucuresti. In momentul de fata sfintele slujbe sunt savarsite intr-o Capela mica de lemn (mai bine zis din scanduri), neincalzita, izolata doar cu polistiren si carton pentru a mai apara de vant si frig. Insa cu ajutorul primariei am primit ca donatie o bucata de pamant unde s-a inceput contructia unei Biserici zdravene, facuta dupa norme, din beton, cu o fundatie foarte solida.
Biserica parohiala se afla in constructie incepand cu anul 2005 (atunci s-a pus piatra de temelie), iar ce s-a construit pana in stadiul actual s-a facut numai si numai din donatiile oamenilor. S-a ajuns cu constructia acesteia pana la acoperis, care este din tabla zincata si s-a reusit sa se monteze si geamurile (in numar de 9), in vara anului 2010.
Rugamintea noastra este urmatoarea: va cerem ajutorul oricat de mic ar fi acesta, pentru a putea duce la finalizare aceasta lucrare de contructie a Bisericii. In momentul de fata mai avem de facut catapeteasama si apoi putem demara lucrarile de pictura. Acestea sunt cele mai importante actiuni in momentul de fata si apoi ne putem muta in Casa noua ca sa-i putem da slava Lui Dumnezeu.
Acest ajutor pe care vi-l cerem poate consta si in materiale  de constructii, in alimente, sub orice forma, numai putere si buna vointa sa existe si nu in ultimul rand credinta in Dumnezeu.
Biserica din acest sat ca semn de multumire la toate slujbele savarsite va face pomenire asupra celor care au ajutat, si vor fi trecuti ca si binefacatori ai acesteia in pomelnicul mare al Bisericii.
Preot paroh Miros Gheorghe.
DUMNEZEU SA NE AJUTE!


Preluare de pe site-ul bisericii Măgureni, http://www.bisericamagureni.ro/

Interviu - Primarul spune:


Ca în orice comunitate locală, problemele de tip administrativ, social sau politic nu lipsesc niciodată. Acest lucru se întâmplă desigur şi în comuna Săruleşti. Sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră, cititorii ziarului Săruleşti AZI, locuitori ai localităţii mai sus amintite, aţi vrea să ca acest mijloc de informare să vă ofere răspunsurile la întrebările cu privire la problemele care, inevitabil, se ivesc după o zi pe alta. Unele dintre aceste probleme, mai mult sau mai puţin delicate, am încercat să le discut cu domnul primar Ghedzira Nicolae. Ultimele evenimente ce s-au întâmplat în comuna Săruleşti au fost dezbătute pe larg într-un amplu interviu.

Cand se va finaliza drumul judeţean?
Drumul judeţean se va finaliza în prima jumătate a anului 2012, când se va turna, peste asfaltul existent, şi stratul de uzură, se vor finaliza rigolele, acostamentele şi podeţele. Nu e nevoie să mulţumească nimeni primarului pentru noul aspect al drumului judeţean cum nu era nici nevoie sa fie înjurat pentru perioada în care se lucra la reabilitarea sa. Au fost multe momente neplăcute, le-am simţit cu toţii mai mult sau mai puţin intens, dar fără să trecem printr-o asemenea perioadă, nu s-a putut. Drumul va oferii comunei noastre o notă de modernitate, va avea un aspect estetic plăcut şi de aceea, cred că cetăţenii comunei Săruleşti nu se vor apuca să umple şanţurile cu gunoaie aşa cum deja se observă chiar acum în unele locuri. Anul viitor vor fi amplasate cu avizul Consiliului Judeţean Călăraşi în zona de interes, limitatoare de viteză care să mai reducă din elanul vitezomanilor. Pentru problemele care există acum, şi mă refer la lipsa unor tuburi corespunzătoare sau chiar a tuburilor la podeţe în unele locuri, cetăţenii se pot adresa primăriei în scris, sesizări pe care le vom transmite constructorului. Unele cazuri s-au mai rezolvat.

Cărui fapt se datorează întârzierea inaugurării grădiniţei nou construite în satul Săruleşti Gară şi ce e cu nunţile şi botezurile ce se organizează acolo?
Cred că sunt cea mai mâhnită persoană de pe întreg teritoriul comunei Săruleşti şi care suferă cel mai mult pentru întârzierea inaugurării grădiniţei. Grădiniţa s-a construit ca urmare a câştigării unui proiect de incluziune socială finanţat parţial de Guvernul României iar suma cea mai mare de bani venind de la Banca Mondială. Primăria Săruleşti a avut, cu siguranţă, o cofinanţare în bani primiţi de la Consiliul Judeţean pentru încălzire centrală (achiziţia şi montarea centralei), racordul apei, racordul electric, construirea locurilor de joacă, alei pietonale şi amenajarea peisagistică în incintă. Spre ghinionul nostru, constructorul a început foarte serios dar pe parcurs, când lucrările trebuiau finalizate, şi-a arătat adevărata faţă, în sensul că a întârziat nepermis de mult finalizarea lucrărilor. Trebuie menţionat faptul că, acesta a fost selectat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ca urmare a unei licitaţii desfăşurate la Minister. Acesta a subcontractat unui alt executant efectuarea lucrărilor, subcontractant cu care Primăria Săruleşti a angajat, respectând condiţiile legii, categoria de lucrări pentru care a obţinut cofinanţare din partea Consiliului Judeţean, nu însă în totalitatea lor. Am contractat lucrarea de achiziţie şi montare a centralei termice, am contactat betonarea parcării şi a fosei septice, racordarea la reţeaua de apă şi amenajarea peisagistică, adica exact lucrările care nu s-au efectuat corespunzător, sau mai grav, nu s-au efectuat deloc, unele. Există o lege care reglementează asemenea conflicte, procedăm conform acestei legi, am somat şi notificat constructorul, proceduri care însă nu vor ţine de cald la iarnă copiilor. Nimeni nu şi-a dorit o asemenea situaţie, ea însă există şi încercăm să rezolvăm cât se poate de repede această situaţie. Cunosc starea de spirit a cetăţenilor pe această temă, este o mare presiune pusă de părinţi, nu dorm liniştit, însă lipsa resurselor financiare o să împiedice inaugurarea acestei clădiri până la o dată pe care încă nu o cunosc. Ne zbatem cu toţii, primăria şi şcoala, să scurtăm această perioadă cât se poate de mult. Despre evenimentele care se întâmplă acolo, în speţă oficierea unor cununii civile, ele au început să să întâmple şi cel puţin cât voi fi eu primar acestea se vor desfăşura acolo. În clădirea gradiniţei, există un spaţiu central definit de proiectant ca fiind spaţiul multifuncţional, deci foarte potrivit pentru oficierea cununiilor civile. Am ales această soluţie din respect pentru tinerii care se căsătoresc şi pentru familiile lor, ţinând cont de importanţa momentului pentru întreaga lor viaţă, ţinând cont de faptul că în primărie nu avem un spaţiu corespunzător, este şi greu de ajuns din cauza căii ferate, clădirea este veche, inospitalieră, nepotrivită din punctul meu de vedere pentru evenimente aşa de importante. Toţi dintre noi ştim că la fiecare cununie civilă, asistă de regulă multe rude şi prieteni, există regula sa se desfacă sticle de şampanie, să se servească bomboane, fursecuri, etc. Nu ascund faptul că atunci cand soarta mi-a oferit prilejul de a oficia o cununie civilă pentru unul dintre copiii mei, am facut-o acolo, nu mi-a fost şi nu o să imi fie niciodată ruşine pentru acest lucru. Pot spune că existenţa acestei construcţii, pentru care am depus şi muncă şi suflet, este un obiectiv care va aminti peste ani tuturor, faptul că am construit pentru copii şi scoală, o clădire. Amintesc celor care au uitat că în urmă cu mulţi ani, parinţii mei au construit prima şcoală din localitate iar eu sunt mandru de acest aspect, am reuşit să o modernizez şi să-i asigur bune condiţii de funcţionalitate. Aceasta, alături de noua grădiniţă şi de centrul social multifuncţional pe care o să-l construiesc în curând în aceeaşi curte, să amintească oamenilor de prezenţa mea vremelnică în funcţia de primar al acestei comune.

În anumite seri, pe străzile din satele comunei Săruleşti, circulă un autoturism de culoare roşie care ar trebui sa reprezite sistemul de paza nou înfiinţat al comunei Săruleşti. Cât de eficientă este această măsură?
Despre eficienţa acestei măsuri am putea discuta peste una, două, trei luni de aici încolo, perioadă în care acest sistem are ocazia să îşi demonstreze eficienţa sau ineficienţa. Prin hotărârea Consiliului Local, s-a stabilit că fiecare familie a comunei Săruleşti trebuie sa achite 50 lei din buzunarul propriu, în fiecare an, pentru a asigura funcţionalitatea sistemului. Primăria a facut contract cu firma Muntenia Force din Călăraşi care, angajând 1-2 persoane din Săruleşti, sau poate chiar 3, va asigura o permanenţă pe străzile satelor comunei Săruleşti. Paza se asigură numai pe timpul nopţii şi numai în interiorul satelor, fără culturi sau alte obiective. Eu ştiu că 3 persoane este foarte puţin, şi o singură maşină, dar 6 persoane şi 2 maşini ar însemna 100 de lei din buzunarul fiecărei familii pentru un an de zile. Dacă cetăţenii acestei comune apreciază că este bine şi pot să plătească mai mult, ca să li se ofere mai mult, eu sunt de acord cu această propunere. Până acum, dar sunt prea puţine zile de când sistemul funcţionează, nu ne-am putut face o imagine despre eficienţa activităţii. Eu o sustin, este nevoie de sprijinul cetăţenilor şi de banii lor şi lucrurile probabil că vor merge bine.

În ultima perioadă sunt evenimente în interiorul scolii care au bulversat comunitatea. Ce se întâmplă mai exact?
Din punctul meu de vedere am facut nişte afirmaţii despre şcoală în general, despre interesul pe care îl arăt acestei instituţii, despre resursele pe care le aloc, despre dreptul meu de a comenta sau nu, despre sistem şi multe altele. Nu ştiu câţi oameni din comuna Săruleşti cunosc faptul că strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung al acestei comune, încerc să o bazez pe facilitarea accesului la un învăţământ de calitate pentru toţi locuitorii comunei, pe pregătire şcolara şi profesională. Plec de la ideea că numai astfel, formând oameni bine pregătiţi şi bine educaţi, investind în procesul de învăţământ, peste 10 sau 15 ani de aici în colo, tinerii pe care acum îi formăm să poată deveni cetăţeni de nădejde ai acestei comune, să dobândească educaţia şi pregătirea şcolară necesară astfel încât să îşi întemeieze familii pe care să le poată susţine, asigurându-le un nivel de trai corespunzător datorită unor locuri de muncă bine plătite sau a unor afaceri pe care aceştia să le dezvolte. Aceasta este una din şansele comunei de a se schimba în bine, prin dezvoltarea capacităţii de înţelegere a oamenilor astfel încât să nu poată fi manipulaţi, să înţeleagă şi să se implice în viaţa comunităţii în mod conştient, să dobândească capacitatea de autodeterminare şi să ofere copiilor lor un model corespunzător. Am alocat în timp de la bugetul local foarte multe resurse pentru infrastructura şcolară, pentru cadre didactice pregătite şi devotate comunităţii, pentru proiecte care să îmbunătăţească standardul de calitate al actului educaţional în şcolile din Săruleşti. Sunt lucruri bune care se întâmplă aici dar mai e foarte mult de lucrat pentru armonizarea relaţiei şcoală-administraţie publică locală-cetăţeni. Ducem o adevarată luptă cu comunitatea de romi pentru a atrage copii de acolo către şcoală, către educaţie, singura pârghie din punctul meu de vedere, care poate garanta cât de cât succesul procesului de integrare a acestora, proces pe care l-am declanşat din prima zi de când am ajuns primar. Este o activitate foarte grea, se depun eforturi uriaşe, şi dacă pentru dorinţa mea de a-i transforma pe aceşti oameni prin şcoală şi prin educaţie, sunt de acord să fiu numit ,,primarul ţiganilor” asa cum mulţi oameni, care eu cred că habar nu au ce vorbesc, m-au denumit. Despre felul cum se numesc şi se scot directorii din funcţie la Şcoala din Săruleşti, pot să spun doar că sunt proceduri care mă jignesc în mod direct, care jignesc comunitatea, care jignesc dorinţa noastră de a instituţionaliza o relaţie corectă şcoală-administraţie-părinţi. Când primeşti prin fax schimbarea directorului fără a fi consultat, fără a se ţine cont de un anume context şi interes local, nu poţi să ai o reacţie de bucurie, deşi eu aici nu comentez calitatea oamenilor care vin şi pleacă din această funcţie. Aici comentez numai modalitatea lipsită de tact şi diplomaţie când sunt gândite aceste schimbări care bulversează procesul de învăţământ local mai profund decât mulţi dintre noi îşi dau seama. Precizez încă odată, că nu am nici un fel de aprecieri critice faţă de cei care au venit sau au plecat din această funcţie. Această alternanţă la conducerea şcolii, din păcate creeaza un mediu favorabil formării unor aşa-zise grupuri de sprijin favorabil uneia sau alteia dintre persoane, grupuri care ar trebui să nu existe şi nu să se manifeste. Dorinţa mea ar fi să am o cancelarie unită, cu intelectuali dedicaţi meseriei, preocupaţi numai de calitatea procesului de învăţământ, preocupaţi să furnizeze societăţii copii bine pregătiţi şi bine educaţi cu care să ne mândrim şi care să dovedească justeţea investiţiilor facute în procesul de învăţământ. Schimbările, sau modul cum s-au produs ele, au scos la lumină anumite aspecte care dovedesc că în cancelaria Şcolii Generale situaţia este alta. De aici şi mesajele mai mult sau mai putin tendenţioase care s-au transmis parinţilor, mesaje care pot să tensioneze relaţia administraţie-părinţi, care pot să zdruncine încrederea dobândită cu greu de-a lungul anilor. Că directorul şcolii se numeşte Gilda, Nicoleta, Alexandrina, etc. este mai puţin relevant pentru mine. Consider că pot să colaborez bine cu oricine ar fi director, oricum s-ar numi, cu o singură condiţie: numirea sa, să nu genereze distrugerea spiritului de echipă, prin crearea de ,,bisericuţe” în cancelarie, prin dezechilibrarea unor mecanisme care au funcţionat până acum, cât de cât bine. Doresc să închei acest capitol cu o concluzie: nu primarul numeşte sau demite directorul şcolii.

Cât de obligatorii sunt asigurările pentru case şi cât de benefice?
Asigurările trebuiesc facute în mod obligatoriu, cetăţenii pot primi amenzi pentru neasigurarea caselor, legea ma obligă sa fiu aspru. Până acum însă, am mizat pe interesul cetăţenilor şi pe spiritul lor civic. Mi-e greu să dau amenzi pentru casele care nu au asigurări, câteodata însă, legea ma obligă să fac şi lucruri care nu îmi fac plăcere. Nimeni nu se gândeşte însă, că pot să apară incendii, cutremure sau alte calamităţi. Dacă, Doamne Fereşte, lucrul acesta se întâmplă şi oamenii au nevoie de ajutor, numai asigurarea îi poate salva. Fiecare să tragă o concluzie din ceea ce am spus şi să hotărască singuri.  

Ce părere aveţi de furturile de porumb şi struguri şi ce s-ar putea face?
Sistemul clasic prin care poliţia acţiona, s-a modificat. Pentru cele 7 sate ale comunei, ne-a ramas un singur poliţist, este vorba de domnul Mitu, care va face şi el ce va putea singur. Pentru intervenţii şi alte urgenţe, cetăţenii trebuie sa sune la 112 şi un echipaj se va deplasa în cel mai scurt timp la sesizare. Plângerile se depun la secţia de poliţie înfiinţată la Tămădău Mare. Dacă e bine sau e rău, lucrul acesta o să-l simţim fiecare pe pielea noastră. De aici şi nevoia de a organiza o pază proprie, nevoia de a avea o permanenţă pe străzi şi ziua, nu numai noaptea. Asta înseamnă însă alţi bani din buzunarul fiecăruia. Faţă de anul trecut, principalele societăţi au avut contracte cu firma de pază care a făcut ce a putut ca să le protejeze culturile. Nu au mai fost aceleaşi reclamaţii ca anul trecut. Este însă evident, faptul că în această situaţie, cetăţenii comunei trebuie sa accepte ideea de a ne organiza şi de a face faţă fenomenului infracţionalităţii. Ce ar insemna asta? Asta ar însemna să ne organizăm şi să ne păzim culturile, viile findcă nu are cine să facă acest lucru şi să nu sperăm că va veni poliţia să stea în tarlaua de vie. Aceasta este realitatea şi trebuie să o înţelegem ca atare. Au fost mai puţine reclamaţii anul acesta pe această temă dar totuşi suficient de multe ca să demonstreze că situaţia nu este în regulă. Nu este un mesaj foarte optimist pe care îl transmit dar spun tuturor celor care vor să audă că, dacă se vor aşeza în spatele meu, aş putea împreună cu ei, să păzim şi viile, şi porumburile, şi trifoaiele şi multe altele. De pe prispa bătăturii însă, de la cârciumă sau de prin trenurile de navetişti, vin foarte multe idei care toate însă au un numitor comun: primarul trebuie să asigure paza şi dacă mai are timp liber, să rezolve şi celelalte probleme ale celor 3230 de locuitori ai comunei Săruleşti. Cât de bine pot eu să asigur paza, am să vă rog să înţelegeţi acest lucru, spunându-vă că, în toamnă aceasta, faţă de anul trecut, eu am stat mult mai rău: nu am mai găsit nici un strugure când m-am dus sa o culeg. Nici eu nu pot face pentru mine nimic dacă sunt lăsat singur şi cetăţenii nu mă sprijină.

Interviu realizat de: Ionut Udescu 

R.E.C.L Advertising

Dinamo Saruleşti, la a doua înfrângere din campionat!


Echipa localităţii noastre, Dinamo Săruleşti a suferit sâmbătă, 24 septembrie 2011 a doua înfrângere din prezentul campionat în meciul disputat în cadrul etapei a V-a a Ligii a IV-a, seria B. Aceasta s-a întâmplat la Lupşanu în compania formaţiei Steaua din localitate. Scorul a fost strâns dar s-a terminat cu victoria gazdelor, scor 2-1. Din păcate, formaţia din Săruleşti se află la a doua înfrângere consecutiva în deplasare, precedenta fiind la Lehliu, unde formaţia locală s-a răzbunat faţă de înfrângerea din sezonul trecut şi a învins acum cu 2-0.

Locul 4 în clasament
În ciuda înfrânerii suferite sâmbătă, echipa noastra ocupă un loc onorabil în clasamentul seriei B din Liga a IV-a. Poziţia a 4-a în clasament dă un moral destul de bun jucătorilor pentru felul cum vor aborda meciurile viitoare. Din 5 meciuri disputate până în prezent, Dinamo Săruleşti are 3 victorii şi 2 înfrângeri şi un cumul de 9 puncte. În privinţa golaverajului, formaţia locală stă destul de bine cu 14 goluri marcate şi 7 primite, o medie de aproape 3 goluri marcate pe meci.

Săruleşti - Mănăstirea
În etapa a 6-a a Ligii a IV-a, seria B, Dinamo Săruleşti va întâlni pe teren propriu formaţia Unirea Mănăstirea, ocupanta locului 7. Această partidă se va disputa pe 1 octombrie a.c., începând cu orele 15:00, juniorii, iar seniorii vor începe de la 17:00. Sperăm ca băieţii noştrii să reuşească să provoace prima înfrângere a echipei adverse în actuala stagiune de campionat.

Ionuţ Udescu

INSTRUIRE ÎN ECONOMIA SOCIALĂ



În perioada 6-8 septembrie 2011 Fundaţia SOROS a  desfăşurat cursuri de economie socială  în cadrul programului RURES(Spaţiul Rural şi Economia Socială în România).  La aceste cursuri au luat parte membrii ai comunităţilor Dor-Marunt, Grădiştea şi Săruleşti.
Participanţii (27 la număr) au avut ca temă de lucru atât identificarea problemelor în comunităţile lor cât şi rezolvările găsite de ei şi modul de îmbunătăţire a nivelului de trai în spaţiul rural din care provin.
Ca teme de studiu, participanţii s-au familiarizat cu termenii de comunitate şi caracteristicile acesteia, economia socială şi principiile după care se ghidează aceasta şi au încercat să structureze paşii înfinţării unei interprinderi sociale.
În prima zi, după prezentarea participanţilor printr-un mod inedit (metoda ghemului), fiecare şi-a exprimat aşteptările de la acest curs, aşteptari care în mare măsură s-au şi atins până la sfârşitul întâlnirii. Pentru a înţelege mai bine termenul de comunitate şi caracteristicile comunităţii  cursanţii au avut de lucrat în echipe jocul de rol „Comunitate dezvoltată-comunitate slab dezvoltată”. Printr-un şir de ateliere de lucru pe grupe şi micro-grupe, trainerul a ajutat participanţii la curs să înţeleagă ce anume este economia socială şi pe ce principii se bazează ea.
Cea dea doua zi a început cu prezentarea ideii de interprindere socială a fiecărui micro-grup , şi continuă cu alte ateliere de lucru prin care participanţii învaţă importanţa comunicării în cadrul grupului. Sunt prezentate şi exemple de bună practică  din domeniul economiei sociale  unul dintre ele fiind filmul „Ateliere fără frontiere” pe baza căruia participanţii la curs au avut sarcini de lucru.
În ultima zi toate micro-grupele şi-au prezentat ideea de interprindere socială stabilind scopul, obiectivele, obiectul de activitate şi activităţile propuse.
Ziua de lucru s-a incheiat printr-o evaluare scrisă în urma căreia organizatorii să-şi formeze o părere privind modul şi măsura în care conţinutul cursului a fost asimilat de participanţi.
Urmând exemplele prezentate în cadrul cursurilor, membrii fiecărei comunitaţi, împărţiţi în două grupe, au încercat (şi poate chiar au reuşit) să închege o afacere urmând principiile economiei sociale, propunându-şi ca în momentul în care ajung în comunitate să pună în aplicare cele învăţate şi să participe la dezvoltarea localităţii din care provin.
Participanţii din localitatea Săruleşti sunt membrii ai comunităţii care nu au avut contact cu mediul de afaceri dar care îşi doresc dezvoltarea durabilă economică a localităţii şi care sunt dispuşi să lucreze în comunitate, pentru comunitate.

Gheorghe Irina