joi, 24 noiembrie 2011

Rezultate notabile pentru Sarulesti!

Rezultate notabile pentru Sarulesti!
Conferinta Internationala ''Inovatie si Calitate in Sectorul Public 2011” editia IV-a.


Agentia Nationala a Functionarilor Publici, a organizat editia a IV-a. A Conferintei internationale ''Inovatie si Calitate in Sectorul Public'' si ''Competitia Celor mai Buna Practici din Administratia Publica din Romania.''
Conferinta a avut loc in perioada 16 – 17.Nov.2011 in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov si au fost dezbatute principalele probleme aparute in administratia din Romania, si implemenarea reformei in administratie folosindu-se instrumentele Inovatie si Calitate in Sectorul Public.
In cadrul conferintei au participat domnii Andras Szakal (Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici), dl. Vasile Timis (Secretar de stat al Ministerului Culturii), dl. Eric Roty (seful de prognoza si relatii internationale a Directiei Generale a Administratiei si Functiei Publice – Franta) , dl Ion Gontea, (Prefect al judetului Brasov) si dl Csaba Ferenc Asztalos, (Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii), fiecare in interventia sa a abordat problemele specifice Administratiei Publice, au analizat si comentat diverse aspecte de mare interes privind Reforma in Administratie , in conditiile socio-economice actuale din Romania.

FOTO CENTRU: Andras Szakal (Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici)


“Ce mai mare problema in cadrul recrutarilor din sectrorul public este ca de cele mai multe ori angajarea se face pe ordin politiv si in majoritatea cazurilor sunt ignorate dosarele profesionale ale candidatului, de aici rezulta si slaba performanta”.

Experienta franceza in materie de management al resurselor umane – parghie in vederea eficientizarii managementului public.

Prezent la eveniment a fost si domnul Eric Roty, seful de prognoza si relatii internationale a Directiei Generale a Administratiei si Functiei Publice (DGAFP) din Franta. Prezentand exemple de reforme aplicate in Franta cu succes ce pot fii preluate cu usurinta de administratia din Romania. Din punctul de vedere al acestuia o solutie ce trebuie luata cat mai urgent de catre tara noastra este restrangerea cheltuielilor publice si eficientizarea prestarii serviciilor oferite de Administratia Publica Locala. Trebuie gandita si oprimizata organigrama institutiilor pentru o mai buna performanta iar angajatii trebuiesc motivati, evitandu-se astfel angajarea unor persoane ce lucreaza in paralel in alte domenii de activitate. Organigrama trebuie facuta intr-un mod mai relaxat pentru a nu suprasolicita angajatii prin atribuirea de prea multe sarcini, iar in acest fel performantele angajatilor vor creste.


FOTO CENTRU:  Eric Roty (seful de prognoza si relatii internationale a Directiei Generale a Administratiei si Functiei Publice – Franta)


In Franta, prin restructurarea si comasarea unor ministere performantele au crescut, si se pune accentul cat mai des pe folosirea infrastructurii informationle, efectuarea platilor online,etc, astfel formandu-se o legatura mai apropiata cu contribuabilul. Cetateanul are dreptul de a afla in timp util absolut toate informatiile din cadrul administratiei si o poate face online astfel evitandu-se supraaglomerarea institutiilor, prin utilzarea tehnologiei IT se poate reduce si coruptia in cadrul institutiilor publice.
In Franta se cheltuiesc anual 3 mld euro pentru pregatirea functionarilor publici, iar acestia sunt angajati pe termen lung astfel evitandu-se risipirea banilor cu formarea altor angajati, statul preferand in schimb sa acorde prime angajatilor pentru performanta.



Principiul egalitatii si nediscriminarii in administratia publica – factor de competitivitate si de inovatie.


FOTO: Dl Csaba Ferenc Asztalos, Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii



''Stiati ca in cadrul companiilor cu conducere interetnica profitul firmelor este cu 40% mai mare decat in cazul altora? Cine nu isi doreste un profit cu 40% mai mare?''

De cele mai multe ori Administratia si functionarii publici sunt considerati tapii ispasitori pe timp de criza , iar de cele mmai multe ori nu este asa.

''In Romania oare chiar se promoveaza principiul egalitatii si al nediscriminarii in administratia publica?''

Este in interesul Administratiei Publice sa implementeze principiul egalitatii si trebuie promovata varietatea personalului ca si criteriu de angajare, trebuie musai sa se puna accent pe competentele cndidatului in sectorul public cat si ce privat, deasemenea in cadrul muncii este necesar sa fie introdusi debutanti, acestia putand avea ulterior rezultate notabile.

DIVERSITATE = COMPETITIV = INOVATIV.

In cadrul Sesiunii Plenare a preluat cuvantul si domnul Ion Gontea , prefect al judetului BRASOV ce a criticat dur activitatea majoritatilor primariilor din tara, mai ales asupra faptului ca nu sunt capabile sa-si exploateze indeajuns de bine patrimoniul local.

FOTO: dl Ion Gontea, (Prefect al judetului Brasov)

In cadrul evenimentului au avut loc ateliere de lucru formate din 3 Piloni:

Pilonul 1: Modernizarea administratiei publice prin promovarea egalitatii de sanse si nediscriminarii.
Participanti:

  • Primaria Municipiului Braila
  • Institutia Prefectului Salaj
  • Consiliul Judetean Cluj
  • Primaria Sarulesti, judetul Calarasi.

Pilonul 2: Imbunatatirea serviciilor publice prin managementul orientat spre satisfactia beneficiarilor.
Participanti:

  • Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local Constanta (SPIT)
  • Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Neamt
  • Primaria orasului Targu Neamt
  • Primaria Municipiului Cluj-Napoca

Pilonul 3: Dezvoltare locala prin parteneriate si voluntariat.
Participanti:

  • Consiliul Judetean Calarasi
  • Primaria Municipiului Timisoara
  • Consiliul Judetean arad
  • Institutia Prefectului Judetul Timis.

Comuna Sarulesti a avut onoarea de a fi singura comuna din tara, invitata in cadrul evenimentului si a fost clasata in locul MENTIUNE din cadrul Competietiei Celor Mai Bune Practici din Administratia Publica, Pilonul 1 cu proiectul ''EU SPUN – TU SPUI – EL SPUNE = ME PHENAV, TU PHENES, VOV PHENEL'' – Curs de limba rromani pentru rromi angajati in administratiile publice locale, din Microregiunea Valea Mostistei, structura asociativa creata in cadrul Programului LEADER, initiat tot de Primaria Sarulesti.
Prin organizarea acestor cursuri se urmareste imbunatatirea calitatii serviciilor oferite atat de acestia, cat si de catre administratie in general.
FOTO: Dl Andras Szakal (Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici) alaturi de dl. Niculae Ghedzira (Primar al comunei Sarulesti, judetul Calarasi). Gala de premiere.

Un alt castigator al judetului, a fost Consiliul Judetean Calarasi ce s-a clasat pe locul 3 in Pilonul 3, cu proiectul ''Identitate proprie intr-un spatiu european” finantat prin Programul PHARE 2005 – Accelerarea implementarii Strategiei Nationale pentru Imbunatatirea Situatiei Romilor, s-a adresat populatiei de etnie roma fara acte de identitate si de stare civila, din 10 comune ale judetului Calarasi, unde locuiesc cetateni de etnie roma.
Acest proiect a fost initiat de Consiliul Judetean Calarasi impreuna cu Primaria Sarulesti, ONG ALEGRIA si comuna Sarulesti, in parteneriat cu Partida Romilor Pro Europa filiala Calarasi.


FOTO: Atelier de lucru in cadrul PILONULUI 1.


Redactor: Dan Vasile

Niciun comentariu: