joi, 22 martie 2012

Solidaritatea ca regulă de viaţă la Săruleşti

Stand degustare produse locale ale Grupului ''Camara Sarulesti''
La Săruleşti timpul curge într-un ritm alert, în ciuda greutăţilor pe care le-a adus cu sine criza economică şi restricţiile bugetare ale autorităţii – centrale sau locale.
Este o comună în care tot timpul se întâmplă lucruri; foarte important, sunt lucruri pe care locuitorii comunei le pot vedea şi, mai mult, în care se pot implica. Pe lângă ceea ce îndeobşte poartă denumirea de investiţii – construcţii de drumuri, de sedii pentru unităţi de învăţământ, de case pentru persoanele defavorizate, de centre sociale etc. -, proiectele derulate în Săruleşti pun mare acent pe oameni – copii şi oameni maturi deopotrivă.
Iniţiativa organizării unui târg al producătorilor locali în Săruleşti, a fost un lucru cât se poate de firesc în acest context. Evenimentul a avut loc la începutul lunii decembrie a.c., după Sfântul Nicolae. Primăria, Grupul Local de Iniţiativă din cadrul proiectului RURES, şcoala şi alţi membri ai comunităţii, umăr la umăr, într-un efort concertat, au reuşit să creeze pentru o zi un microunivers al normalităţii.
Icoane pictate de o eleva din Sarulesti
Târgul s-a desfăşurat în sălile noii gradiniţe construite în Săruleşti. La el au fost invitate, în calitate de vizitatori, alături de toţi sătenii, personalităţi locale şi din judeţ - din Gurbăneşti, Lehliu, Călăraşi, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi autorităţi publice locale.
După deschiderea spaţiului expoziţional, în principal copii, dar şi vizitatorii în general au fost invitaţi să extragă dintr-un coşuleţ bilete cu numerele brazilor din curtea grădiniţei. Astfel, respectivii brăduţi urmau să fie împodobiţi de persoanele respective şi să fie „adoptaţi” simbolic de acestea. Cei care au extras biletele au mers apoi în curte şi au împodobit brazii. Podoabele pentru brad au avut mai multe surse: fie s-a venit cu ele de acasă, fie au fost donate de membrii Grupului Local de Iniţiativă Săruleşti, fie au fost donate de angajaţi ai Fundaţiei Soros, ca urmare a iniţiativei membrilor echipei RURES de strângere de globuleţe în cadrul fundaţiei.
După aproximativ o oră, o comisie de evaluare a vizitat brăduţii împodobiţi şi a premiat cei mai frumoţi brăduţi. De asemenea, primarul comunei a acordat certificatele de adopţie. Conceptul certificatelor de adopţie şi realizarea grafică a aparţinut membrilor echipei RURES.
Târgul de produse locale a fost inaugurat oficial prin tăierea panglicii. La târg au participat expozanţi atât din Săruleşti, cât şi din comunele învecinate şi din Lehliu. Printre produsele expuse şi vândute în cadrul târgului s-au numărat în principal produse alimentare – conserve naturale din legume şi fructe (atât ale Grupului Local de Iniţiativă Săruleşti, cât şi ale unor alte gospodine din sat), produse de patiserie şi panificaţie, împletituri de mână din lână, ornamente de Crăciun făcute în casă, produse de industrie uşoară, obiecte decorative realizate de copiii de la Centrul pentru Prevenirea abandonului Şcolar din Săruleşti etc. Produsele expuse s-au bucurat de succes, toţi expozanţii plecând în final la casele lor mulţumiţi de vânzările realizate. Standul cu produsele « Cămara Săruleşti » a fost în centrul atenţiei. Salatele au putut să fie şi degustate, înainte de a fi cumpărate. «Cămara Săruleşti » este o marcă locală, lansată cu ocazia târgului de persoane din Săruleşti, implicate în proiectul RURES, implementat de Fundaţia Soros şi Fundaţia Pestalozzi. Acesta este un proiect de economie socială, care îşi propune să răspundă la criza locurilor de muncă din comunităţi prin încurajarea iniţiativei de grup - fapt care, din câte se pare, la Săruleşti, a început să prindă rădăcini.
La mijlocul zilei, ansamblul de dansuri populare al Şcolii Săruleşti a susţinut un moment artistic, gustat din plin de vizitatorii târgului.
Primăria a ţinut ca toţi participanţii la târg să fie serviţi cu o tradiţională fasole cu ciolan şi un pahar cu vin.
Să sperăm că experienţele de acest fel, care promovează solidaritatea şi colaborarea ca reguli de viaţă, să intre în obişnuinţă, să devină normalitate. iar locuitorii satelor să aibă posibilitatea să-şi valorifice roadele muncii, în condiţii civilizate şi mai ales avantajoase.
În prag de Sărbători, să încercăm să fim generoşi, mai senini, mai deschişi şi să sperăm că lucrurile bune se vor întâmpla şi în viaţa noastră.

Redactor: Silvia Anghel

Niciun comentariu: