marți, 31 ianuarie 2012

LA SĂRULEŞTI ESTE RAIUL HOŢILOR?

Deşi din statisticile oficiale rezultă că în teritoriul gestionat de secţia de poliţie Tămădău, comună Săruleşti nu figurează ca fiind localitatea cu gradul cel mai mare de infracţionalitate, locuitorii acestei comune apreciază că din acest punct de vedere traiul lor cotidian a devenit de nesuportat. În perioada ultimului viscol, infractorii fie ei romi sau neromi, au acţionat ca şi cum satul ar fi pustiu, au furat dintr-un mare număr de curţi şi locuinţe. Îngrijorător este faptul că, dacă păsări, obiecte metalice, alimente şi alte produse existente în gospodarii s-au mai furat în timp, de data aceasta aceşti indivizi s-au distrat practicând « vizite la domiciliu » numai ca să-şi demonstreze prezenta, neluând aproape nimic, dar lăsând urme vizibile ale vizitelor lor. Să credem oare că furtul a devenit şi o distracţie sau o metodă de a-ţi petrece timpul liber prin curţile altora? Este incredibil, dar prin ceea ce s-a întâmplat în perioada ultimului viscol, dimensiunea infracţionalităţii la Săruleşti capăta o altă valenta, care dovedeşte că hoţii au început să fure, poate nu numai ca să mănânce, fură ca să se şi distreze.
Nemernicia acestor oameni, dacă îi putem numi oameni, a culminat cu devastarea unui autoturism parcat la margine de sat, din cauza nămeţilor de netrecut.

Ce s-a putut întâmpla cu această maşină, demonstrează că aceşti indivizi sfidează şi provoacă sistemul şi este posibil să credem că lipsa de reacţie eficientă şi rapidă a acestuia faţă de infractori, îi invită într-un fel să-şi practice liniştiţi meseria. Există un singur poliţist care trebuie să gestioneze 7 sate. Apelurile la 112 nu-şi dovedesc mereu eficienta, deoarece echipajul mobil este într-o permanenta criză de combustibil şi nu poate reacţiona eficient peste tot în teritoriu atunci când este solicitat, cel puţin din acest punct de vedere.
Sistemul de pază înfiinţat de către primărie a pornit timid, dar cu rezultate bune, însă are toate şansele să dispară. Cetăţenii nu doresc să achite o taxă de 50 lei/an/gospodărie, motivând diverse aspecte şi refuzând astfel să accepte singura măsură coerentă care s-a adoptat până acum împotriva infracţionalităţii. Se creează astfel o situaţie, care cu siguranţă îi va favoriza pe infractori. Încă nu am fost suficient de educaţi să ne aliem măsurilor care ar putea să diminueze acest disconfort, dar ne plângem, dăm vina pe cine trebuie şi pe cine nu trebuie, avem păreri despre ce ar trebui să se facă, dar nu ne implicăm în nici un fel. Ce şansă poate să aibă această comună din acest punct de vedere?


Niciun comentariu: