marți, 31 ianuarie 2012

IARNA DE AFARĂ ŞI DIN SUFLETELE OAMENILOR

Viscolul din marginea Bărăganului a adus cu el probleme greu de imaginat. Încă din primele ore ale fenomenului, neputinţa noastră în fata naturii s-a mai probat încă odată. Dacă pe drumurile naţionale sau cele judeţene există o responsabilitate care nu se afla în curtea administraţiei publice locale, pentru drumurile comunale şi străzile din interiorul satelor, primăria este instituţia care poartă întreaga responsabilitate. Cele 7 sate ale comunei Săruleşti, extrem de dispersate în teritoriu, au cumulat într-o foarte scurtă perioadă de timp un număr mare de probleme diversificate, dar toate având un numitor comun: viscolul.
    La toate acestea s-a acumulat şi prezenţa pe DJ 402 (drum nemodernizat) Fundulea-Nana, în zona satului Solacolu, dar pe teritoriul comunei Sohatu, a unui vehicul de transport de mare capacitate (TIR) încărcat cu marfă. Nu mai contează acum ce l-a determinat pe şoferul bulgar să adopte această rută, care nu este practicabila nici vară, darmite iarna şi iată cum astfel o problemă nebună s-a adăugat celor existente.
    Deşi nu era foarte aproape de satul Solacolu, ca urmare a unei iniţiative avută de administraţia publică locală, pe fondul acestei probleme de urgenţă s-a asigurat o permanentă între şoferul bulgar şi restul lumii, astfel încât pe toată perioada celor 8 zile petrecute în zăpadă (drum judeţean), acesta a beneficiat de tot ceea ce i-au putut oferi cetăţenii din satul Solacolu: pâine, apă, zahăr, conserve, alte alimente, dar în special i-au asigurat acestuia căldură sufletească. În nici un moment cetăţeanul bulgar nu s-a simţit abandonat. În final, prin efortul concertat a factorilor responsabili: Drumurile judeţene, Poliţia Călăraşi, Prefectura, a făcut ca TIR-ul să se reîntoarcă pe autostradă şi să plece la ale lui.
    Opusul acestei situaţii l-am regăsit însă pe străzile satului Polcestii Noi, unde un număr relativ mare de bătrâni, în special femei, au fost identificate ca fiind la modul propriu părăsite de copiii lor. Puţine lemne sau deloc, alimente de bază aproape epuizate, imposibilitatea de a se deplasa, şi peste toate şi cel mai dureros, sentimentul de abandonare pe care îl trăiau din plin.
    În momentul deblocării din zăpadă, Primăria Săruleşti a împărţit pâine şi alimente, a readus speranţa în casele lor, dar nu a putut face un lucru, de altfel esenţial: să alunge iarnă din sufletele lor.



Colaborator Sarulesti News:
Anca Bratu

FOTO 1: Drumul ce leaga satul Polcesti de DJ 303.
FOTO 2: Fotografie realizata pe strazile satului.

Niciun comentariu: