În perioada 6-8 septembrie 2011 Fundaţia SOROS a desfăşurat cursuri de economie socială în cadrul programului RURES(Spaţiul Rural şi Economia Socială în România). La aceste cursuri au luat parte membrii ai comunităţilor Dor-Marunt, Grădiştea şi Săruleşti.
Participanţii (27 la număr) au avut ca temă de lucru atât identificarea problemelor în comunităţile lor cât şi rezolvările găsite de ei şi modul de îmbunătăţire a nivelului de trai în spaţiul rural din care provin.
Ca teme de studiu, participanţii s-au familiarizat cu termenii de comunitate şi caracteristicile acesteia, economia socială şi principiile după care se ghidează aceasta şi au încercat să structureze paşii înfinţării unei interprinderi sociale.
În prima zi, după prezentarea participanţilor printr-un mod inedit (metoda ghemului), fiecare şi-a exprimat aşteptările de la acest curs, aşteptari care în mare măsură s-au şi atins până la sfârşitul întâlnirii. Pentru a înţelege mai bine termenul de comunitate şi caracteristicile comunităţii cursanţii au avut de lucrat în echipe jocul de rol „Comunitate dezvoltată-comunitate slab dezvoltată”. Printr-un şir de ateliere de lucru pe grupe şi micro-grupe, trainerul a ajutat participanţii la curs să înţeleagă ce anume este economia socială şi pe ce principii se bazează ea.
Cea dea doua zi a început cu prezentarea ideii de interprindere socială a fiecărui micro-grup , şi continuă cu alte ateliere de lucru prin care participanţii învaţă importanţa comunicării în cadrul grupului. Sunt prezentate şi exemple de bună practică din domeniul economiei sociale unul dintre ele fiind filmul „Ateliere fără frontiere” pe baza căruia participanţii la curs au avut sarcini de lucru.
În ultima zi toate micro-grupele şi-au prezentat ideea de interprindere socială stabilind scopul, obiectivele, obiectul de activitate şi activităţile propuse.
Ziua de lucru s-a incheiat printr-o evaluare scrisă în urma căreia organizatorii să-şi formeze o părere privind modul şi măsura în care conţinutul cursului a fost asimilat de participanţi.
Urmând exemplele prezentate în cadrul cursurilor, membrii fiecărei comunitaţi, împărţiţi în două grupe, au încercat (şi poate chiar au reuşit) să închege o afacere urmând principiile economiei sociale, propunându-şi ca în momentul în care ajung în comunitate să pună în aplicare cele învăţate şi să participe la dezvoltarea localităţii din care provin.
Participanţii din localitatea Săruleşti sunt membrii ai comunităţii care nu au avut contact cu mediul de afaceri dar care îşi doresc dezvoltarea durabilă economică a localităţii şi care sunt dispuşi să lucreze în comunitate, pentru comunitate.
Gheorghe Irina
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu