Asociata Romana pentru Reciclare RoRec si Primaria Comunei Sarulesti, cu sprijinul BOSH , CANDY si SKIL, organizeaza Sambata 22 Octombrie, o actiune de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), parte din campania "Locul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!''.
Astfel cetatenii au ocazia sa scape de aparatele electronice sau electrocasnice depunadu-le in centrele improvizate de primarii si vor fi inscrisi automat intr-o tombola in care pot castiga prin tragere la sorti, 5 x cuptoare cu microunde, 5 x Masina de tuns iarba, 10 x Fierastrau vertical. Iar pentru preluarea de la domiciliu a aparatelor de mari dimensiuni, sau preluarea de la institutii si societati comerciale in vederea casarii cetatenii pot apela numarul de telefon: 0737 058 875.
MESAJUL RoRec:
De ce sa reciclam?
* Pentru ca fiecare dintre noi este responsabil pentru deseurile pe care le produce.
Nu putem arunca orice, oriunde, indiferenti la ce lasam in urma si la efectele dezastruase pe care deseurile le au asupra mediului in care traim. Ne dorim cu totii orase, sate, strazi, drumuri mai bune si mai curate. Este momentul ca fiecare dintre noi sa faca ceva in acest sens.
* Pentru ca reciclarea inseamna respect pentru lege si pentru noi insine. Legislatia ne obliga sa reciclam pentru a reduce efectele poluarii, insa dincolo de obligativitatea aceasta, trebuie sa stim ca natura are o capacitate limitata de preluare a deseurilor noastre.
* Pentru ca fiecare copil are dreptul sa respire aer curat, sa se plimbe prin parcuri si paduri curate, sa se joace in spatii ingrijite si sa creasca intr-un mediu sanatos, iar noi adultii suntem responsabili sa le asiguram aceste conditii.
* Pentru ca deseurile capata valoare atunci cand sunt reciclate corect. Dezasamblate si tratate conform standardelor de mediu, deseurile devin materie prima secundara. Acest lucru inseamna ca resursele naturale sunt folosite eficient.
* Pentru ca deseurile de echipamente electronice si electrice pot avea in componenta lor substante periculoase care, eliberate in aer, apa sau sol au efecte daunatoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care il respiram.
Si acestea sunt doar cateva dinte motivele pentru care este obligatoriu ca reciclarea sa devina un obicei, depasind stadiul unui subiect de conversatie la moda.
Cum gestioneaza RoRec deseurile de electrice si electronice?
Ce sa recilam?
Orice aparat electric , electronic sau electrocasnic, baterii non-auto sau corpuri de iluminat. Toate acestea intra in categoria DEEE si trebuie sa fie reciclate. Se pot astfel recupera materiale utile cum ar fi metalele, sticla, plasticul, care mai pot fi folosite.
Trebuie sa fim constienti de faptul ca unele componente din majoritatea acestor produse pot contine materiale periculoase precum plumb, mercur, arseniu si cadmiu. Aceste substante toxice nu reprezinta o problema pentru cei ce utilizeaza aparatele conform scopului pentru care au fot create, insa vor polua consistent mediul inconjurator daca sunt aruncate laolalta cu alte deseuri.
Cateva sfaturi practice pentru a proteja mediul de efectele nocive ale deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice (DEEE).
* Aduna bateriile uzate si depune-le in containerele RoRec din retelele marilor retaileri (supermarketuri, hipermarketuri, etc)! O baterie polueaza 1 mp de pamant si 10 L de apa!
* Foloseste aparatura de clasa energetica A+/A++, in locul echipamentelor mari consumatoare de energie! Cu un frigider de clasa economica A++ poti economisi pana la 200 lei pe an la factura de energie!
* Depune aparatura veche si nefunctionala la unul dintre centrele de colectare RoRec, in loc sa o tii in casa! Mergi cu aparatul vechi la magazinele ce deruleaza campanii de tip ''unul nou pentru cel vechi'' si poti obtine o reducere la achizitionarea unui produs nou!
* Nu uita sa scoti aparatura electrica sin priza atunci cand nu o folosesti, sa stingi lumina si sa stingi televizorul cand iesi din camera, pentru a economisi energie!
*Cand trebuie schimbat un bec in casa, cumpara becuri economice, chiar daca sunt putin mai scumpe, dureaza mai mult si consumi de aproximativ 5 ori mai putina electricitate. Iar astfel faci economii la factura de energie.Programul campaniei de mediu
22 Octombrie 2011 (Sambata) orele 09.00 - 16.00
- Colectare DEEE
Locuitorii pot depune deseurile de tip EEE la punctul de colectare amenajat de Primaria din localitatile:
1. Lehliu Sat
2. Ileana
3. Tamadau Mare
4. Fundulea
5. Belcigatele
6. Sarulesti
7. Gurbanesti
Fiecare deponent va participa la tombola cu premii.
22 Octombrie 2011 (Sambata) ora 18.00
- Tombola cu premii (tragerea la sorti a taloanelor completate) si premierea elevilor voluntare va avea loc la Primaria Fundulea, in prezenta autoritatilor si reprezentantilor presei.
www.rorec.ro
Partener media in comuna Sarulesti: Ziarul Sarulesti Azi si Sarulesti News.
Redactor: Dan Vasile
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu