marți, 20 decembrie 2011

Interviu Sarulesti Azi

Care este situaţia în acest moment cu grădiniţa din Săruleşti Gară?
Finanţatorul, Banca Mondială, împreună cu MECTS prin reprezentanţii săi, vin peste aproximativ 2 săptămâni să vadă dacă copii s-au mutat în gradinită, cât de corespunzatoare sunt condiţiile şi care este gradul de satisfactie al beneficiarilor. Până atunci, avem obligaţia să finalizăm procedura începută privind montarea celor două cazane necesare asigurarii încălzirii centrale, a sistemelor aferente acestora şi a unor altor probleme pe care constructorul iniţial a uitat sa le finalizeze. Nu sunt probleme simple, ele necesită investiţii financiare, iar acum la sfârşit de an, banii sunt din ce în ce mai puţini. O altă problemă, o constituie frecvenţa participării la procesul de pregătire şcolară şi preşcolară a copiilor, în special cei de etnie romă. Am convenit cu directorul şcolii, cu cadrele didactice, cu mine si alţi factori interesaţi să formăm grupe prin care sa vizităm copii la ei acasă, să discutăm cu parinţii acestora şi să-i convingem să-şi trimită copii la şcoală. În acest moment, căldura nu mai este o problemă în şcoală şi grădiniţă, centrala a fost reparată şi funcţionează corespunzator în şcoala mică.

Ce ne puteţi spune despre un anume dosar al dumneavoastra de colaborare cu securitatea?

Este cu siguranţă un subiect foarte sensibil. Ca orice persoana publică, pot fi ţinta unor diverse încercări, mai mult sau mai puţin elaborate de discreditare. Simt acest lucru din ce în ce mai mult şi fac o legătură între apropiatele alegeri locale, dorinţa unora de a mă înlocui cu orice chip şi daca se poate înainte de termen, cu atât mai bine. În urmă cu ceva timp, ca urmare a unor denunţuri cu autori pe care deja încep să îi aflu s-a lansat împotriva mea o campanie furibunda care dorea să dovedească gradul meu de vinovăţie faţă de acest subiect. Este normal să nu fie plăcut să justifici diverse acuze, eu cred însă în justiţia românească şi mai ales mă gândesc că acei care sunt în spatele acestor atacuri vor afla un raspuns, sper eu, într-un timp foarte util, astfel încât, dacă doresc sa îmi ia locul să dovedească, capacitatea lor de a gestiona această comună, de a o conduce mai bine decât am putut să o fac eu, să demonstreze aceste lucruri, nu să încerce să câştige o competiţie aruncând cu noroi şi acuze la adversar. Exista pe piaţa locală la ora actuală, diverse documente, probabil, ale căror origini nu sunt greu de identificat. Această poveste nu e gândită neapărat la Săruleşti, ea vine dintr-o altă zonă, unde prezenţa mea la primărie din partea unui anumit partid, deranjează. Ultimele sondaje de opinie făcute îmi acordă o cotă de încredere mai mare decât aş fi sperat eu. Lucrul acesta este periculos pentru cei care îmi vor locul cu orice chip şi de aceea, pe această temă, atacurile vor continua din ce în ce mai furibund. Daca nu pot fi atacat şi contestat pe realizările, multe sau puţine înfăptuite în perioada mandatului meu, într-o perioadă de profundă criză a economiei, este normal să se umble la un alt registru, eu, familia mea, cât de hoţ, criminal şi violator pot sa fiu astfel încât în campania electorală ce urmează să apară, să se genereze aşa-zise vulnerabilităţi, deşi cred eu că aşa cum mă cunosc oamenii, unii dintre ei cel puţin, lucrurile sunt lămurite. Celor care doresc să îmi ia locul la primarie le spun cu simpatie că niciodată nu am considerat că voi rămâne toată viaţa pe acest scaun şi că se poate întampla de altfel un alt lucru la care trebuie să ne gândim serios. Este posibil ca viitoarea reorganizare administrativă să trimită comuna Săruleşti către una din comunele învecinate mai importante, şi împreună cu alte comune sa creem o structură administrativă la nivel zonal, comuna noastra pierzându-şi identitatea. Inchei acest subiect spunând că dacă problema este una publică, cineva are interesul sa o întreţină constituind astfel o cale de atac împotriva mea.

Care a fost finalitatea recensământului?

Recensământul a blocat primăria Săruleşti la modul concret aproape 3 săptămâni. S-a creat un sentiment de nemulţumire în rândul cetăţenilor, mai ales că această acţiune s-a suprapus cu distribuirea ajutoarelor de la Uniunea Europeană, întocmirea dosarelor de încălzire, controlul de fond de la prefectură şi alte activităţi zilnice care au avut de suferit datorită acestui recensământ. Nu puteam să ne opunem acestei acţiuni, am organizat-o cât am putut de bine cu ajutorul colegilor. La modul general, au fost şi probleme, au fost şi supărări, reacţia unor oameni a fost ciudată, în sensul că au privit răspunsurile la chestionare ca pe o favoare ce trebuia făcută primăriei noastre. În final, după centralizarea datelor, am constatat că rămânem aproximativ la acelaşi număr de locuitori, şi anume 3200, singura schimbare produsă în datele statistice, o reprezintă raportul dintre populaţia majoritară şi cetăţenii romi. Am constatat cu surprindere că cetăţenii de etnie romă din comuna Săruleşti, din satele Săruleşti Gară si Sănduliţa, cumuleaza aproximativ 800 de persoane, din care 600 se află în Săruleşti Gară. Raportul facut între majoritari şi minoritari vorbeşte de un aproximativ 28% cetăţeni de etnie romă, deci cu 4 procente mai puţin decât datele statistice existente până acum. Se ştia că, cetăţenii de etnie romă din Săruleşti, reprezintă 32% din populaţie.

Ce se întâmplă cu firma de pază?

Firma de pază, prin reprezentanţii săi (3 angajaţi), face cât poate în contextul în care comuna are 7 sate. În perioada de când funcţionează această firmă, nu au apărut rezultate spectaculoase, s-au mai comis furturi, însă existenţa acestor agenţi de pază, descurajeaza cu siguranţă infracţionalitatea pe plan local. Problema care există însă, e legată de faptul că, deşi firma acţionează de 2 luni, deşi s-a stabilit o taxă pentru acest serviciu, nici un cetăţean al comunei Săruleşti nu a plătit vreun leu. Trebuie să spunem clar că paza funcţionează prin contribuţia fiecăruia dintre noi şi dacă această contribuţie nu există, nu putem continua relaţia de colaborare cu firma de pază. Activitatea acestora poate fi cu siguranţă îmbunătăţită cu condiţia să fim serioşi faţă de obligaţiile ce ne revin şi să achităm, aşa cum este normal, taxa stabilită de consiliul local pentru pază. Până la sfârşitul anului, şi noi trebuie să ne organizăm mai bine. Din acest punct de vedere, dupa 1 ianuarie, dacă Consiliul Local va aproba, taxa va fi înglobată în impozitul pe care fiecare cetăţean îl achită. Aş fi foarte interesat să primesc de la cetăţeni, observaţiile lor faţă de această activitate pentru a o putea îmbunătăţi.

Cum evoluează ultimele programe şi proiecte ale primăriei?
Grădiniţa cu 4 grupe se va inaugura repede. Doresc până la sfârşitul anului să scoatem la licitaţie din nou, stadionul, deoarece actualul constructor a intrat în faliment. Doresc, tot pana atunci, să facem probele pentru reţeaua de alimentare cu apă Săruleşti Gară – Sănduliţa – Săruleşti Sat. Se vor termina de asemenea partea de trotuare prevăzută în Solacolu pentru anul acesta, urmând să finalizăm lucrarea în cursul anului viitor. Programele care privesc etnia romă, cele cu fundaţia Soros şi cel cu FRDS, în cursul acestui an, dacă vremea o să ne permită o sa începem asfaltarea drumului, construcţia centrului multifuncţional, reabilitarea clădirilor, cât şi crearea unor activităţi complementare în centrul After-School. Celelalte proiecte şi mai sunt câteva, se vor relansa şi finaliza în cursul anului viitor.

Ce se întâmplă cu formaţia de dansuri ,,Valea Mostiştei”?

Au apărut disfuncţionalităţi legate de programul şcolar diferit al copiilor care participă la dansuri în sensul că, pentru cei care invaţă la Fundulea, este foarte greu să vină la repetiţii, aşa cum au fost ele stabilite acum. S-a discutat cu coregraful şi cu muzicienii, o sa încercăm să armonizăm programul nostru cu al elevilor astfel încât şi cei de la Liceul din Fundulea să poată participa la repetiţii iar dupa aceea, la spectacole. Primăria a mai achiziţionat 4 perechi de costume şi se pregăteşte să finanţeze costumele speciale pentru dansurile ţigăneşti pe care copii au început să le repete şi să le înveţe.

Există o problemă cu podeţele de la Drumul Judetean 303?
Mare suparare pe primar fiindcă proiectul de reabilitare a drumului Judeţean 303 nu a prevăzut peste tot podeţe de intrare în curte, iar acolo unde au fost prevăzute, în zona porţilor mari, de la fiecare locuinţă, ele au o deschidere de doar 4 metri. Discuţiile purtate cu executantul, au demonstrat faptul că nici acesta nu are o vină foarte mare deoarece execută un proiect făcut de altcineva şi trebuie să îl respecte. Au fost situaţii în care, cu calm şi bunăvoinţă, s-au mai reglementat aceste probleme, însă nu întotdeauna când au existat solicitări. Este nevoie de intervenţii la nivelul proiectantului, dar şi acesta spune că foarte mult nu se mai poate intervenii în proiect, mai ales că pe partea de buget, cheltuielile nu pot fi modificate. Ce vreau să îi asigur pe cetăţeni, ar fi faptul că, cât a depins de mine, am facut discuţii şi am pus presiune pe constructor. Mai mult, nici eu nu pot să fac.

SPORT – ECHIPAMENT JUNIORI

A fost achiziţionat un nou echipament pentru juniori de culorile albastru-alb, un echipament foarte frumos, pe care juniorii noştrii îl aşteptau de mult timp şi îl meritau. Şi aici nu ne referim la rezultate în mod deosebit, ci la munca pe care aceşti copii o depun la fiecare sfârşit de săptămână, şi de asemenea, este de apreciat şi munca celor care îi pregătesc. S-au cumpărat 14 echimpamente complete şi 6 mingii de fotbal de calitate.

Concursul ,,Cea mai curată curte şi casă” – fundaţia ,,Împreună pentru ei...”

Fundaţia ,,Împreună pentru ei” a organizat în comuna Săruleşti în luna Octombrie, concursul ,,Cea mai curată curte şi casă” din comunitatea de romi căldărari din satul Săruleşti Gară. Iniţial, au fost selectate 7 familii din comunitatea de romi, care au fost vizitate la domiciliu pentru a se evalua gradul de curăţenie existent acolo. Au primit câteva materiale de curăţenie şi de igienizare a locuinţelor, iar după 2 săptămâni au fost vizitaţi din nou. Spre surprinderea tuturor, marea majoritate a locuinţelor fuseseră igienizate, curţile lor erau curate, demonstrând faptul că şi aceşti cetăţeni, faţă de curaţenie şi ordine, pot avea atitudini corespunzatoare. Pentru bunăvoinţa dovedită şi pentru felul în care au reuşit să schimbe aspectul în locuinţele lor, toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diverse produse de curăţenie şi igienizare a locuintelor. Proiectul îşi propune să continue asemenea iniţiative care au un caracter educaţional concret, să urmărească ceea ce se întamplă în gospodăriile care au participat la concurs şi să stimuleze gospodinele din etnie, să păstreze casele şi curţile acestora curate. 
 
Excursie Călăraşi

Pentru copii care au participat la igienizarea unor străzi din satul Sănduliţa şi a islazului de langa apa din zona gropii de gunoi în proiectul ,,Let’s do it” România, desfăşurat la nivel naţional, primarul Nicolae Ghedzira a organizat o excursie la Grădina Zoologică din Călăraşi şi la Muzeul de Istorie ,,Dunărea de Jos”. Deşi vremea a fost destul de necorespunzatoare, fiind multă umezeală şi frig, multe din animalele de la Grădina Zoologică au putut fi văzute de către aceştia, fotografiate si astfel cunoscute mai bine. La Muzeul de Istorie, copii au fost întâmpinati de directorul muzeului şi de custodele acestuia. Prezentarea exponatelor s-a făcut într-un mod foarte atractiv, copiii fiind foarte atenţi la explicaţiile acestora. Au aflat astfel că pe teritoriul comunei Săruleşti sunt numeroase vestigii arheologice care vorbesc de istoria de veacuri a comunei, despre urmele unor civilizatii celebre care şi-au lăsat urmele pe acest teritoriu. Împreună cu reprezentanţii muzeului, am hotărât ca în vara anului viitor să ,,periem” teritoriul comunei Săruleşti împreună cu copii, să descoperim alte vestigii, să le punem în valoare şi să lăsăm generaţiilor viitoare informaţii despre bogata istorie a acestei comune. 

Udescu Ionut 

duminică, 4 decembrie 2011

Incendiu la o cladire de pe bulevardul Marasesti. EXCLUSIV.

Evenimente din tara.
BUCURESTI:  EXCLUSIV!

       Seara de 4 Decembrie se anunta o zi mare pentru bucuresteni, fiind ziua in care se aprind luminile decorative de Craciun ce au impanzit capitala, dar cum o surpriza buna de cele mai multe ori este urmata si de ceva surprize rele, pe langa blocarea totala a traficului auto in zona Piata Unirii si Universitate, in jurul orei 21 mai multe echipaje de pompieri au intervenit la stingerea unui incendiu provocat de oamenii strazii in interiorul unui imobil parasit de pe Bdv. Marasesti din imediata apropiere a Pasajului Marasesti. Cum zona este formata din vile destul de vechi si apropiate, riscul extinderii focului in vecinatati a fost destul de mare, dar din fericire incendiul a fost repede inlaturat si nu au existat victime umane.

Redactor: Dan Vasile